“Tu faci legea de nota 10” şi în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania este iniţiată de Ministerul Educaţiei şi are drept scop promovarea noii legi a educaţiei naţionale. Părinţii, elevii, comunitatea locală, dar şi cadrele didactice sunt invitaţi să participe la elaborarea legislaţiei secundare. 

Dascălii din Mehedinţi au lucrat timp de aproape o lună la elaborarea metodologiilor privind formarea continuă, gradaţia de merit şi pregătirea profesională.

În felul acesta au realizat primii paşi pentru aplicarea legii educaţiei. “Liceele pedagogice nu vor mai fi responsabile cu formarea continuă a cadrelor didactice, deoarece dascălii din învăţământul primar şi preşcolar vor trebui să aibă studii de lungă durată, ceea ce înseamnă că obţinerea gradelor didactice I, II şi doctoratul- dacă este nevoie- vor fi susţinute în cadrul universităţilor”, ne-a spus Georgeta Bâtmălai, educator la Grădiniţa nr. 3 din Severin, unul din cadrele didactice care a lucrat la metodologia formării continue.


Broşura explică legea
Într-o broşură editată de Ministerul Educaţiei, sunt prezentate cele mai importante capitol ale noii legi.

Printre acestea amintim: contractul educaţional încheiat între părinţi şi şcoală care cuprinde drepturile şi obligaţiile fiecăruia, dar şi sancţionarea unităţii de învăţământ în cazul în care îşi încalcă obligaţiile.

O altă noutate este faptul că de-acum părinţii semneayă, fac parte din consiliile de administraţie şi pot fi sancţionaţi contravenţional sau pot presta muncă în folosul comunităţii dacă împiedică şcolarizarea copiilor în învăţământul obligatoiu.

“În broşură, legea este explicată pe înţelesul tuturor. Mai mult de jumătate din cei care au lucrat la metodologii sunt şi membrii de sindicat şi nu au funcţii de conducere în învăţământ”, ne-a spus Doru Tufiş, inspectorul şcolar adjunct al ISJ Mehedinţi.

image

Reducerile masive de personal ţin de trecut
Lansarea campaniei “Tu faci legea de nota 10” a avut loc, ieri, la Dr. Tr. Severin, în prezenţa lui Marius Bălaşa, director în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS).

Pe lângă informaţii legate de legea educaţiei, a fost adusă în discuţie şi tema reducerilor de personal din învăţământ. Potrivit lui Bălaşa, circa un procent din personal ar trebui să plece acasă, însă “în momentul acesta nu ai ce să le faci, din cauza legislaţiei greoaie”.

Reprezentantul ministerului a ţinut să sublinieze faptul că de-acum nu se mai poate vorbi de “reduceri masive” de personal, ci doar de reducere naturală

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite