Turnu Severin: Traficanții de țigări scapă de amenzi cu ajutorul rablelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Traficanții de țigări scapă de amenzi cu ajutorul rablelor
Turnu Severin: Traficanții de țigări scapă de amenzi cu ajutorul rablelor

Odată prinși cu cantități mari de țigări, traficanții primesc o amendă de 5.000 de lei, iar autoturismul rămâne în custodia vameșilor până la plata amenzii. Aceștia însă abandonează rablele , prețul lor fiind cu mult mai mic decât cuantumul amenzii.

Conform șefului Vămii Porțile de Fier I, Titu Nețoiu, la ora actuală, în vamă se află 20 de autoturisme marca Dacia, abandonate de către traficanții de țigări netimbrate. Aceştia au folosit autoturismele pentru a încerca să intoducă în ţară cantităţi cât mai mari de ţigări de contrabandă, destinate valorificării pe piaţa neagră, atât din Severin, cât şi din alte zone ale ţării. “Pentru a evita confiscarea unor autoturisme mai scumpe, traficanţii de ţigări folosesc maşini vechi, în majoritatea cazurilor marca Dacia. Mai mult, în momentul în care sunmt prinşi, aceştia primesc o amendă de 5.000 de lei, iar autoturismele sunt confiscate până la plata amenzii. De aceea, traficanţii renunţă la maşini şi nu mai plătesc amenzile. Oricum, valoarea amenzii este cu mult mai mare decât valoarea maşinii”, susţine Titu Neţoiu.

Mai eficiente decât la programul „Rabla”

Legal, cei ce intră în România, nu au voie să aibe asupra lor mai mult de 10 pachete de ţigări, Tot ceea ce trece peste această limită se confiscă, iar dacă marfa nu este în prealabil declarată, se aplică o amendă de 5.000 de lei, plus reţinerea autoturismului până la plata amenzii. De aceea, traficanţii de ţigări aleg să ascundă marfa în aceste maşini ieftine. În cazul în care folosesc maşini mai scumpe şi mai noi, traficanţii plătesc amenzile în cel mai scurt timp. Cele mai multe dintre maşini stau sigilate în vamă încă din septembrie anul trecut, fără ca proprietarii să se mai obosească să le recupereze. „Avem maşini Dacia care stau aici şi de un an de  zile. Ultima a fost reţinută acum 48 de ore. Nu mai vine nimeni să le ridice. La valoarea lor de 2-300 de euro, nici nu se mai gândesc să le ia de aici. În schimb, când la mijloc sunt maşini scumpe, cei prinşi plătesc amenda fără să mai clipească. Ultimul astfel de eveniment, s-a înregistrat noaptea trecută. De dimineaţă însă, proprietarul a venit cu dovada că a plătit amenda şi a ridicat maşina”, mai susţine Titu Neţoiu.

Fenomen în creştere

Faţă de anul trecut, când în vamă erau numai opt autoturisme reţinute, anul acesta, numărul maşinilor abandonate în schimbul amenzilor primite ca urmare a traficului de ţigări netimbrate, a crescut îngrijorător. Acest lucru se datorează în primul rând şi multelor magazine de tip duty-free ce funcţionează în Vama Porţile de Fier I. La ora actuală, aici se găsesc nu mai puţin de zece magazine de acest gen, ultimele două fiind deschise în cursul lunii august a.c.. Aceste magazine sunt principala sursă de aprovizionare a pieţei negre cu ţigări, cafea şi alcool. De aici un cartuş de Marlboro se achiziţionează zece euro, unul de Kent cu nouă euro, iar cele mai ieftine, Strand şi Marble, se achiziţionează cu cinci euro.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite