Turnu Severin: Primul preşedinte român, în Valea Timocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru gestul de a-i vizita, românii din Serbia I-au răsplătit pe Traian Băsescu cu o medalie jubiliară de aur. 

Românii din Valea Timocului, dar şi din Voivodina l-au întâlnit, sâmbătă după-amiază, pe preşedintele Traian Băsescu, la Kladovo, în Serbia. Aproximativ 1000 de persoane au dat mâna cu şeful statului, nu înainte de a-i înmâna o carte, o traistă, o căciulă din lână, dar şi o medalie jubiliară de aur, în semn de mulţumire pentru faptul că le e alături.   

La invitaţia Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, ieri după-amiază, cu românii din Serbia, în localitatea Kladovo. După ce gazdele l-au întâmpinat, conform tradiţiei, cu pâine şi sare, şeful statului le-a vorbit tuturor românilor prezenţi despre eforturile depuse de ţara noastră pentru ca aceştia să-şi poată păstra limba, cultura şi credinţa. “Sunteţi primul şef al statului român care a efectuat o vizită în Valea Timocului şi a dat dovadă că, noi, românii din această zonă, nu suntem uitaţi de patria mamă”, I-a spus, preşedintelui Traian Băsescu, un român de dincolo de graniţă, autorul unei cărţi pe care de altfel i-a şi înmânat-o. La rândul său, Traian Băsescu a declarat: «Românii de lângă noi, cei care trăiesc în jurul frontierelor României, sunt cei de care dorim să avem grijă, aşa cum putem, şi să le creăm condiţii să-şi păstreze limba, cultura şi credinţa. Vă asigur de tot respectul şi dragostea mea». 
 
România, prieten loial Serbiei
Pentru că vizita nu a fost una oficială, şeful statului a ţinut să-i mulţumească preşedintelui sârb, Boris Tadici, pentru faptul că i-a acceptat vizita privată în Serbia. “Dacă astăzi, un şef al statului român a putut să vină în Serbia, într-o vizită privată, asta a fost posibil numai datorită nivelului de încredere foarte ridicat care există între preşedintele României şi cel al Serbiei şi a convingerii autorităţilor statului sârb că România este un prieten loial al Serbiei şi nu o ţară care doreşte să creeze dificultăţi”, a precizat şeful statului.

«Încercăm să convingem Serbia că românii de-afară au dreptul să înveţe în limba română»
O altă declaraţie care a stârnit aplauze în rândul celor prezenţi, a fost aceea că «relaţia noastră cu Serbia este una excelentă, iar noi considerăm că minoritatea de români din Serbia este o punte de legătură între Bucureşti şi Belgrad, între România şi Serbia». Preşedintele a adăugat: «În acelaşi timp, vreau să ştiţi că în mod decent şi, în spiritul bunelor relaţii pe care le avem cu Serbia, încercăm să convingem prietenii noştri sârbi că românii din Serbia au dreptul să înveţe în limba română, au dreptul să-şi păstreze cultura, au dreptul sa fie reprezentaţi politic, au dreptul la biserica ortodoxă română, aşa cum, cu tot respectul, noi garantăm minorităţii sârbe din România dreptul la biserică, dreptul la educaţie, dreptul la cultură, în limba maternă».  

Daruri, horă şi baie de mulţime 
Considerând că Serbia este cheia securităţii în Balcani, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că România va continua să se numere printre statele care nu recunosc Kosovo ca fiind independent de Serbia şi va continua să susţină semnarea acordului de asociere între UE şi Serbia. De asemenea, «în interiorul UE, promovăm ideea liberalizării sistemului de vize între UE şi Serbia», a mai spus Băsescu. Întâlnirea de la Kladovo a fost făcută în cadrul primei ediţii a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români de Pretutindeni. Aproximativ 1000 de persoane au dat mâna cu şeful statului, nu înainte de a-i înmâna acestuia o carte, o traistă, o căciulă din lână, dar şi o medalie jubiliară de aur, în semn de mulţumire pentru faptul că le e alături.
La finalul vizitei, şeful statului s-a prins într-o horă, alături de românii de dincolo de graniţă, apoi a făcut o baie de mulţime, după care s-a oprit la o terasă din centrul localităţii, alături de autorităţi locale sârbe şi de autorităţi locale şi judeţene din Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite