Statisticile vorbesc: Mehedințiul are de două ori mai mulți pensionari decât salariați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu pensionarii sunt problema, ci lipsa locurilor de muncă”, spune directorul executiv al Casei de Pensii Mehedinți, Constantin matei Lăpădat. Reprezentanții instituției consideră că singura soluție de echilibrare a raportului este dezvoltarea pieței muncii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, județul Mehedinți înregistrează un număr de pensionari care îl depășește pe cel al salariaților. Astfel, 41.287 de angajați plătesc contribuții pentru un număr de 59.140 de pensionari.

Acestora din urmă li se adaugă și pensiile speciale sau de agricultori, numărul pensionarilor din județ atingând impresionanta cifră de 90.000 de oameni. Situația este întâlnită în majoritatea județelor din țară, însă Mehedințiul se află printre județele cu un deficit de peste 60%. Potrivit Institutului de Statistică, cheltuielile cu plata pensiilor ajung la 40, 98 de milionae de lei, din care numai 15,51 de milioane provin din contribuții proprii.

Rezultă astfel un deficit de 25,46 de milioane(62%). Cu toate astea, potrivit reprezentanților casei Județene de Pensii, cifrele nu sunt încă stabilite oficial.

Abia la sfârșitul lunii ianuarie vom avea o situație exactă.  E clar totuși că numărul pensionarilor este aproape dublu față de cel al angajaților, însă această situație se întâlnește în mai multe județe din țară”, ne-a spus directorul executiv al Casei Județene de Pensii Mehedinți, Constantin Matei Lăpădat.

Locurile de muncă, greu de găsit în Mehedinți
Statistica readuce în discuție una din vechile probleme cu care se confruntă județul, cea a șomajului ridicat.

În ultimii ani, Mehedințiul s-a aflat mereu în primele locuri pe țară în ceea ce privește rata șomajului.

Problema principală nu este legată de numărul de pensionari, ci de locurile de muncă, extrem de puține. Atât timp cât unitățile productive din zonă se desființează sau intră în insolvență și sunt înlocuite cu unități de desfacere, nu cred că această problemă se va remedia”, punctează Constantin Matei Lăpădat.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite