În Spitalul din Vînju Mare mai “lucrează” 15 oameni, plătiţi din profitul realizat înainte de închidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin curtea spitalului nu mai trece niciun pacient
Prin curtea spitalului nu mai trece niciun pacient

Deşi funcţiona pe profit de miliarde, unitatea spitalicească a fost închisă în luna aprilie. Cu toate acestea, în clădire mai “lucrează” 15 muncitori şi angajaţi TESA, plătiţi din profitul obţinut până la închidere.

La patru luni de la închidere, prin cele două spitale care şi-au închis porţile în Mehedinţi, respectiv Strehaia şi Vînju Mare, bate vântul. Deşi deserveau peste 80.000 de pacienţi, unităţile sanitare nu au devenit nici cămine de bătrâni şi nici centre medicale multifucţionale.

La Vînju Mare, de exemplu, promisiunile curg în continuare, deşi, potrivit unui consilier local,  echipamentele din spital ar fi fost deja casate. “S-a desfiinţat şi nu se va mai înfiinţa niciodată.

Vin cu argumente. Îndată ce tot personalul a plecat pe alte posturi fixe, pe perioadă nedeterminată, nu se mai întorc vreodată la Vînju Mare.

Mai mult, la şedinţa trecută a CL, s-a propus casarea instrumentarului şi a mijloacelor fixe: paturi, saltele, pături. Totul s-a casat, totul s-a vândut şi au rămas doar pereţii goi”, ne-a spus consilierul local Puiu Hîrşovescu.

image

Despre soarta spitalului, nici măcar actuala conducere nu ştie prea multe.  “Urmează ca o parte din clădire să fie alocată căminului pentru vârstnici. Cred că de la 1 septembrie se va demara.

Acum a fost perioada de concedii. Şi la nivel de Consiliu Judeţean (…) Nu a fost absolut nimic dat din spital. Nu a fost închiriat, totul este aici. Doar dispensarul TBC s-a predat către spitalul judeţean”, ne-a spus Liliana Caian, şeful unităţii spitaliceşti.


S-a închis cu un profit de circa 700.000 lei
Când a fost închis, spitalul din Vînju Mare avea un profit de circa 700.000 de lei şi mai câştigase şi un proiect de 1 milion de euro pentru modernizarea Secţiei Urgenţe.

Cei care au mai rămas în spital sunt 15 muncitori şi angajaţi TESA, care sunt plătiţi din veniturile proprii. “Spitalul a mai economisit. Înainte nu s-a stiut că se închide, nu am avut datorii şi încă mai avem bani din serviciile proprii”, a adăugat contabilul Liliana Caian. 

Nici măcar autorităţile locale nu ştiu care va fi soarta spitalului, lăsând totul la mâna ministerului. “Vântul în clădire nu cred că bate, pentru că sunt asigurate toate condiţiile de pază şi de conservare a patrimoniului. Nu depinde de noi.

După obţinerea avizului de la ministrul Sănătăţii, se va face protocolul de predare-primire pentru centrul multifuncţional de sănătate de la Vînju Mare.

Medicii au fost preluaţi de către Spitalul Judeţean şi odată cu înfiinţarea acestui centru, prin grija spitalului judeţean, vor fi trimise cadre aici pentru activitatea de aici. Termenul nu-l putem aproxima. Sperăm ca până la jumătatea lunii septembrie să se resolve şi această problemă”, ne-a spus Vergică Ţeghiu, primarul din Vînju Mare.

Spitalul Orăşenesc Vînju Mare

Rămaşi fără asistenţă medicală, localnicii nu mai cred demult în astfel de minuni. “Se alege praful de el. Ce-a fost bun, distrugem. A avut şi bani, pentru că n-a fost pe pierdere şi l-am desfiinţat. Acum, se duc oamenii de aici la Baia de Aramă la spital şi la Severin.

Până acum veneau cu căruţa, acum n-au cu ce să se ducă acolo. Luând-o de la Cetate şi până la Broşteni nu mai e nicio unitate sanitară”, ne-a spus Iulian Duducea, din localitate.  



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite