Turnu Severin: Spitalul Județean riscă să devină focar de infecție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Spitalul Județean riscă să devină focar de infecție
Turnu Severin: Spitalul Județean riscă să devină focar de infecție

Lenjerie neschimbată cu săptămânile, cearceafuri rupte și împuțite, ba chiar paturi cu saltelele goale. Pacienți care vin de acasă cu cearceafuri în plasă. Acesta este tabloul groazei din Spitalul Județean Severin.

Un nou scandal iscat între conducerea Spitalului Județean Severin și spălătoria particulară ce se ocupă de lenjeria unității, tinde să transforme spitalul într-un adevărat focar de infecție. Atât cadrele medicale cât și pacienții sunt revoltați față de patronul spălătoriei, ba mai mult, chiar și angajații firmei s-au răsculat împotriva acestuia.

Pacienţii se plâng de condiţii


Mai toate secţiile spitalului, în afară de blocul operator şi secţia nou născuţi, se confruntă cu probleme mari din cauza lipsei lenjeriei curate. Unele paturi nu au lenjerie deloc, iar cele ce au, sunt ori rupte, ori ude, pătate şi împuţite. „Am venit de o săptămână şi nu mi s-a schimbat lenjeria. Este udă, pătată şi miroase urât. Nu ştiu ce se întâmplă aici însă nu este normal. O să fiu externată şi tot această lenjerie va fi pe pat. Este un focar de infecţie”, susţine Elena Nasolea, o pacientă a Spitalului Judeţan. Acest lucru îl recunoaşte şi purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Cristian Jianu. „La ora actuală, spitalul este în pragul de a ajunge un focar de infecţie. Lenjeria ar trebui schimbată în fiecare zi, însă acum de o săptămână nu s-a mai schimbat”, a declarat Cristian Jianu.  

Angajații neplătiți de opt luni

Cei 13 angajați ai SC Mălina SRL, firma ce se ocupă cu spălarea lenjeriei spitalului, și-au arătat nemulțumirea față de patronul firmei.  Oamenii sunt nemulțumiți față de faptul că nu și-au primit salariile cuvenite pe o perioadă de opt luni de zile. „Nu ne-am primit salariile pe patru luni de zile din anul trecut, iar din acest an nu am fost plătiți  pe alte patru luni de zile. Am muncit ca animalele şi nu am fos plătiţi. Nu am spus nimic până acum de teamă să nu ne pierdem locurile de muncă. Acum însă nu mai putem. Avem şi noi copii şi nu am avut bani să le cumpărăm cele necesare de şcoală. Acum ne-a trimis în concediu obligatoriu şi nu mai sperăm să ne recuperăm banii”, susţine Eugenia Rădean, muncitoare la firma de spălătorie.

 „Voi chema Garda Financiară şi Poliţia Economică”

Pentru a reuşi să-şi primeasă salariile, muncitorii l-au chemat în ajutor pe prefectul judeţului, Ion Mâţu. Acesta s-a arătat extrem de nemulţumit de situaţia din spital şi a anunţat că va aduce pe capul patronului atât Garda Financiară, cât şi Poliţia Economică şi Finanţele.

 „Nu putem să asistăm impasibili la această bătaie de joc din partea unui om de afaceri. Are datorii la stat de 11 miliarde lei vechi şi se ţine doar de întreruperea activităţii. Voi sesiza Garda Financiară, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliţia Economică şi Finaţele pentru clarificarea situaţie”, a declarat prefectul Ion Mâţu.

Totodată, directorul Spitalului Judeţean, dr. Zenovia Rolea, susţine că din cele 1200 de paturi, doar cele de la Blocul Operator şi nou născuţi au lenjerie curată.

„Plătim în fiecare lună către această societate în jur de 680 milioane lei vechi. Până la finele lui septembrie vom plăti bani aferenţi lunii iulie, aşa cum este stipulat şi în contract. Patronul însă nu mai vrea să spele rufele aici. Acum lenjeria o spălăm la Craiova. În secţii cearceafurile nu au mai fost schimbate de o săptămână, iar multe paturi nici nu au lenjerie. Pentru a mai diminua puţin din efectul negativ ce îl are nespălarea rufelor, vom cumpăra chiar şi pânză de bumbac şi avem câteva infirmiere ce ştiu croitorie, acestea urmând să facă cearceafuri”, a declarat directorul Zenovia Rolea.

Referitor la această situaţie, patronul spălătoriei, Victor Iodache, susţine că vina aparţine în totalitate spitalului. „La ora actuală spitalul are o datorie către spălătorie de aproape un miliard şi jumătate lei vechi. Am sistat activitatea până la plata datoriei. Mai mult, spitalul a emis o adresă către secţii pentru a nu mai spăla lenjeria la mine. În aceste condiţii, noi asigurăm doar lenjeria de la blocul operator şi secţia nou născuţi”, a declarat Victor Iordache.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite