Şoc la Urgenţă: 60.000 de bolnavi la 5 medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean, cea mai mare unitate medicală din Mehedinţi, se confruntă cu o lipsă acută de specialişti, gărzile fiind asigurate de medici pensionaţi.

Cele mai multe probleme sunt la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), unde numărul de solicitări a crescut foarte mult. “Noi am avut ca și normare, la începuturile existenței noastre, 20.000 de pacienți, prezentări pe an şi numărul acestora a ajuns, în prezent, la 60.000 de prezentări.

Normarea s-a făcut atunci cu 26 de medici, care ar fi trebuit să asigure cele două compartimente de urgenţă, Pediatrie şi Urgență Adulți.

N-am reuşit, în intervalul celor patru  ani, de când funcţionează Urgența, să lucreze constant decât un număr de cinci medici în serviciul de adulţi şi trei  medici pe serviciul de pediatrie” , ne-a spus Claudia Jianu, medicul coordonator la UPU.

Se caută medici pentru Urgență
În această secție, este nevoie de  trei cadre medicale specializate în medicina de urgență, gărzile fiind asigurate, pentru moment, cu ajutorul medicilor ieșiți la pensie.

“În ultimi ani, am avut norocul de a găsi un medic care a lucrat pe ambulanţă şi-a luat rezidenţiatul la Centrul de transfuzie sanguină, pe parte de laborator, dar a acceptat să vină pentru gărzi, nopţile şi în weekend şi să presteze activitate în serviciul de urgenţă.

Mai avem un medic pensionar care  ne ajută să acoperim gărzile în weekend şi în nopţile din timpul săptămânii”, a adăugat medicul primar, Claudia Jianu.

image

Din cei nouă medici titulari pentru Urgență, doar cinci lucrează efectiv.

Sunt bucuroși că nu au avut probleme de sănătate, pentru că astfel s-ar bloca activitatea, iar de concediile de odihnă, luate integral, nici nu se mai pune problema.

"Spunem Doamne ajută că nu apare o problemă de sănătate care să blocheze chiar funcționarea serviciului.

Acest lucru din cauză că o colegă a plecat cu contract în străinătate, medic primar, medicină de urgenţă. Postul din luna octombrie i se va bloca pentru că a optat să rămână în Anglia.

O altă colegă este de un an de zile, în concediu  maternal şi încă două colege, specialişti în medicina de familie, îşi desfăşoară cele două module în centre universitare pentru obţinerea atestatului de medicină de urgenţă”, a adăugat, medicul coordonator.

Nevoie mare de specialiști este și la secția de Neurologie. Aici, paturile sunt ocupate în proporție de 90%, iar 80 de pacienți sunt internați zilnic.

Doar, trei medici sunt titulari și sunt ajutați în gărzi de alte două cadre medicale. Potrivit directorului de Îngrijiri Medicale, Elena Bololoi, tot rămâne un deficit la neurologie, chiar dacă aceste posturi ar fi ocupate, pentru că toți pacienții care se prezintă la Urgență au nevoie de consult neurologic.


Posturi scoase la concurs
În doar trei săptămâni, vor fi scoase la concurs două posturi de medic psihiatru, un post  neurolog, un post de medic specialist în  Medicina Muncii.

“Cea mai mare nevoie de medici specialiști este în specialitatea neurologie, este o specialitate foarte mult solicitată, în special pentru prezentările din urgență.

Mai  este nevoie de medici cardiologi, medici de urgență, medici psihiatri, un medic neurolog  și un medic ortoped”, ne-a precizat Elena Bololoi, directorul de Îngrijiri Medicale la Spitalul Județean Mehedinți.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite