Turnu Severin: Smochinele de Sviniţa salvează minerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Smochinele de Sviniţa salvează minerii
Turnu Severin: Smochinele de Sviniţa salvează minerii

Sviniţenii au câştigat un proiect prin care îşi vor dezvolta localitatea. Vor înfiinţa o plantaţie de smochini şi vor omologa produsele pe piaţa internă.

Cea mai mare communicate de sârbi din ţară şi-a găsit modalitatea prin care smochinul, simbolul localităţii Sviniţa, să devină brand, iar comerţul local să cunoască dezvoltarea. Prin organizaţia nonguvernamentală, Asociaţia Partener pentru Dezvoltare (APD), 73.963 de dolari vor fi investiţi în realizarea unei plantaţii de smochini pe o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi. Odată cu primele roade, primăria vrea să dea în folosinţă uscătorul pentru smochine cumpărat anul trecut şi să omologheze, ca produs local, dulceaţa şi ţuica de smochine.

“Intenţionăm să facem marcă înregistrată la dulceaţă şi ţuică de smochine de Sviniţa. Am demarat deja acţiunea de certificare a produselor la OSIM şi sper ca, până anul viitor, în iulie, când încep să se coacă fructele, să avem şi marcă înregistrată. Vrem ca, pe lângă marca înregistrată, să facem şi un brand din cultura smochinului”, ne-a precizat Nicolae Curici, primarul localităţii Sviniţa.

Alternativă pentru dezvoltare
Plantaţia va contribui la dezvoltarea comerţului local, întrucât produsele obţinute din smochine  vor fi omologate pe piaţa internă. În plus, afacerea va asigura şi locuri de muncă pentru cei care  vor munci la uscătoria de smochine. “Avem foarte mulţi mineri disponibilizaţi şi ne-am gândit să ne dezvoltăm folosind plantaţia de smochini. Cu banii de pe proiect, vrem să înfiinţăm o livadă de smochini, vom planta circa 1000 de puieţi, să facem un atelier de uscare a fructelor, să achiziţionăm patru panouri solare care vor produce energie electrică pentru uscătorul de smochine, precum şi un aparat de ambalat produsele rezultate”, ne-a declarat Milca Balaci, preşedintele APD.

În Sviniţa, nu există familie care să nu aibă, pe lângă casă, cel puţin unul sau doi smochini. Aceştia nu necesită o îngrijire deosebită şi rodesc foarte repede. Tocmai de aceea, localnicii au transformat dulceaţa de smochine într-un produs tradiţional şi au început să organizeze, de câţiva ani, "Festivalul Smochinului".

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite