Turnu Severin: Sindicaliștii pe picior de grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Sindicaliștii pe picior de grevă
Turnu Severin: Sindicaliștii pe picior de grevă

Cei mai afectați de greva generală vor fi elevii. Vrând, nevrând, aceștia vor intra în vacanță obligați de hotărârea sindicaliștilor din învățământ de a nu se mai prezenta la ore. Alături de profesori, vor intra în grevă și sindicaliștii din sănătate, finanțe și administrație.

Liderul Uniunii Sindicatelor libere din Învățământ, filiala Mehedinți, Mihai Dima, susține că cei 3620 de dascăli-sindicaliști de la nivelul județului au semnat deja în favoarea declanșării grevei generale începând cu data de 5 octombrie. Cu toate acestea, protestele au început chiar de astăzi prin pichetarea sediilor partidelor politice aflate la guvernare. „Conform programului stabilit la nivel național, astăzi vom picheta sediile partidelor politice aflate la guvernare, urmând ca pe data de 5 octombrie să fie declanșată greva generală. Pe data de 7 octombrie vom efectua un miting în Piața Revoluției din București, iar în funcţie de cum vor decurge lucrurile vom continua sau nu greva”, a declarat liderul sindicaliştilor din învăţământul mehedinţean, Mihai Dima.

Elevii ar putea intra în vacanţă

 În urma declanşării grevei generale, cei mai afectaţi vor fi elevii. Aceştia sunt liberi să aleagă între a se prezenta la ore şi a sta acasă.

 „În cursul zilei de joi, elevii vor fi anunţaţi cu privire la declanşarea grevei generale. Dacă ei vor dori să vină la şcoală o pot face fiind păziţi poate doar de directori. Dacă aleg să stea acasă, e treaba fiecăruia. Important este faptul că profesorii nu vor fi prezenţi la ore”, a mai adăugat Mihai Dima.

Cu toate acestea, liderul sindicaliştilor recunoaşte că vor fi şi spărgători de grevă, însă numărul lor va fi unul nesemnificativ pentru continuarea cursurilor cu elevii. „Eu nu am aflat nimic de grevă. Acum vă aud pe dumneavoastră. Nu pot să spun dacă sunt bucuros sau nu de întreruperea cursurilor, deoarece nu ştiu dacă este adevărat. O minivacanţă ar prinde bine, însă tot noi vom fi puşi să facem eforturi pentru a recupera ce vom pierde”, susţine Dan Bugher, un licean severinean.

 La această grevă generală, alături de sindicaliştii din învăţământ se vor afla şi cei din administraţia publică locală, poliţie, finanţe, însă nu trebuie uitat nici faptul că la ora actuală, în justiţie greva este în curs de desfăşurare. De altfel, liderul sindicaliştilor din administraţia publică locală, Gabi Niculescu, susţine că şi cei 670 de sindicalişti din aparatul de specialitate al primarului şi din serviciile publice aflate sub autoritatea Consiliului Local se află pe picior de grevă. „Deocamdată vom încerca să stabilim programul protestelor într-o şedinţă. Trebuie să urmăm toţi paşii legali, altfel riscăm ca greva să fie declarată ilegală”, susţine Gabi Niculescu.

Se încearcă medierea conflictului

Regferitor la greva generală pe care profesorii sunt hotărâţi să o declanşeze începând din data de 5 octombrie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, Marius Screciu, susţine că dascălii au tot dreptul la această grevă. „este dreptul lor de  a protesta şi de a face grevă. Eu voi încerca să mediez la nivel local astfel încât anul şcola să nu fie compromis, cu toate că hotărârea de grevă generală este una luată la nivel naţional. Sper ca în cel mai scurt timp posibil să se pună capăt acestei situaţii”, susţine Marius Screciu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite