Severinul își pierde tinerii/ În decurs de numai un an, numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani a scăzut vertiginos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orașul de la malul Dunării nu mai este atractiv pentru cei din generația următoare. Tinerii sunt nemulțumiți de piața locurilor de muncă sau de lipsa oportunităților, preferând orașe mai mari sau țări din vestul Europei.

În anul 2010 au fost înregistrați cu 1200 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, mai puţin decât în 2009, iar trendul continuă să fie descendent.

Potrivit Direcției Județene de Statistică, în anul 2009, în Severin erau 6935 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. În 2010, numărul acestora a scăzut vertiginos, ajungând la doar 6071.

Aceeași situație și pentru grupa de vârstă 25-29 de ani. De la 9074 de persoane în 2009, la 8775, un an mai târziu.

Totalizând cifrele înregistrate pe segmentul 15-29 de ani, numărul tinerilor din Drobeta Turnu Severin a scăzut de la 24.683 la 23.564, în decurs de numai un an.

Principalele cauze, spun specialiștii, sunt sporul natural negativ şi schimbările de domiciliu.

„Din anul 1990 și până în prezent, sporul natural la nivelul județului Mehedinți a fost negativ. O altă cauză importantă este schimbarea de domiciliu, atât intern cât și extern. Dacă facem o prognoză simplă, nu putem să ne bazăm decât pe ceea ce este în spate, așa că populația tânără a Severinului continuă, cu siguranță, să scadă”, ne-a spus șeful Direcției de Statistică Mehedinți, Gheorghe Fota.

Tinerii, atrași de mirajul orașelor mari


Cătălin Mihăilescu, Tinerii secolului XXI: „Soluția: locuri de muncă și stagii de practică”

Concret, tinerii părăsesc oraşul în favoarea altora mai mari, din țară, din vestul Europei sau de peste Ocean.

„Situația nu e foarte roz, într-adevăr. Cum termină liceul, foarte mulți tineri pleacă în orașe mai mari, precum Timișoara sau București, unde beneficiază de mult mai multe posibilități. Am întâlnit cazuri de elevi care, după terminarea liceului, au plecat direct în străinătate”, ne spune Cătălin Mihăilescu, președintele Asociației Tinerii Secolului XXI.

Soluțiile pentru ameliorarea situației vin tot de la tineri, însă doar la nivel teoretic.

„Cred că soluții există. Crearea mai multor locuri de muncă în oraș sau încheierea unor acorduri cu companii care să ofere stagii de practică în Drobeta Turnu Severin. Principala problemă este situația precară a locurilor de muncă”, mai spune Cătălin Mihăilescu, reprezentantul „tinerilor secolului XXI”.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite