Severin: Ionuţ Andrieş vâsleşte pentru lotul naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 14 ani, şi-a „părăsit“ familia pentru o carieră sportivă. După muncă asiduă, a ajuns să facă parte din lotul naţional de juniori.

A fost obişnuit cu munca şi cu efortul încă de mic. Pe când era la ţară, îşi ajuta părinţii la treburile gospodăreşti şi nu se dădea niciodată înapoi de la a-i sprijini pe cei de lângă el. Nu vorbeşte prea mult despre copilărie, pentru că nu a ieşit cu nimic din tipare, dar vorbeşte în schimb despre ambiţia cu care a pornit la drum în cariera sa de sportiv. A plecat de-acasă, la doar 14 ani, în urma unei selecţii pentru kaiac-canoe.
A fost destul de greu pentru Ionuţ să se desprindă de familie, pentru că a durat ceva până să-şi convingă părinţii. „N-au fost de acord să plec. A trebuit să mă rog de ei, să-i conving şi până la urmă am reuşit. Spuneau că plec prea departe, că nu se ştie ce-o să fie, dacă o să reuşesc sau nu. I-am convins până la urmă, dar când au venit în vizită pe la mine şi au văzut că e greu ce fac, au vrut să mă ia înapoi. Nu am vrut şi le-am zis că rămân aici“, ne spune Ionuţ Andrieş. N-au avut încotro şi au acceptat ca fiul lor cel mare să stea departe de casă şi să-şi vadă de viitor. „Acum sunt mulţumiţi, pentru că şi-au dat seama că eforturile mele nu au fost în zadar“, adaugă sportivul.

Se pregăteşte pentru europene şi mondiale

Ionuţ a avut tăria de a merge mai departe, iar rezultatele n-au întârziat să apară. „La început, primele două luni au fost grele, până m-am obişnuit cu tot, dar m-am acomodat repede, faţă de alţii. Au mai fost colegi care au venit odată cu mine şi s-au întors, pentru că nu au rezistat. Eu eram sigur pe mine“, îşi continuă povestea vieţii, Ionuţ Andrieş, un adolescent pentru care sportul înseamnă tot, mai ales că până să părăsească oraşul natal a făcut parte din echipa de juniori, la fotbal, din Suceava.
Primul lui concurs a însemnat pregătirea pentru ceea ce va urma. A fost o competiţie naţională desfăşurată la Piteşti, după opt luni în clubul orşovean. „Am avut de tras 3.000 m şi noi nu ştiam bine să vâslim“, îşi aminteşte Ionuţ. Astfel, a fost determinat să muncească mai mult şi să răzbească. Pentru că au urmat alte competiţii în care şi-a întrecut aceiaşi adversari, obţinând aurul, chiar şi în afara ţării. Acum Ionuţ Andrieş face parte din lotul naţional de juniori 2.
„Este unul dintre cei mai buni sportivi ai secţiei, dar şi unul dintre cei mai buni din ţară. Face parte dintr-o grupă de canoe, la loţul naţional de juniori 2, cu încă cinci colegi de la clubul nostru şi sperăm ca în 2011 să participe cu succes la campionatele europene şi mondiale şi, ca de obicei, să ne aducă medaliile la care râvnesc toţi sportivii“, ne-a spus antrenorul emerit Beniamin Zabet.

Întrebări şi răspunsuri
Ce-ţi place să faci în timpul liber?
I.A.: Să mă distrez, să ies prin oraş, să mă plimb, să fac poze. Mai o sală de forţă, mai un fotbal, aşa mă destind în general. Pe lângă antrenamente, am şi timp liber şi încerc să mă bucur cum pot de el.
Ce sfaturi i-ai da unui tânăr nehotărât în carieră?
I.A.: Să aibă încredere în el şi să fie ambiţios. Dacă nu ai ambiţie, nu faci nimic. Dar pe lângă asta, mai e nevoie şi de multă muncă. Trebuie să şi munceşti. Laşi deoparte restul şi te dedici activităţii pe care ai ales-o. Numai aşa reuşeşti.

Ce-i place
„Ca oamenii să fie înţelegători, mai ales cu cei mai tineri. Îmi plac persoanele sincere, care spun întotdeauna adevărul.“
Ce nu-i place
„Minciuna şi falsitatea la oameni. Nu suport şi nu pot tolera minciunile şi oamenii care nu se ţin de cuvânt.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite