Turnu Severin: Spitalele din Vînju Mare și Strehaia, desființate/ Medicii vor să plece din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform deciziei Ministerului Sănătății, acestea vor fi transformate în azile de bătrâni sau centre de permanență. Conducerile celor două spitale își exprimă la unison dezamăgirea, iar mai mulți medici anunță că vor pleca să lucreze în străinătate.

Ministerul Sănătății a publicat, ieri, lista celor 182 de spitale care vor fi reorganizate sau comasate. Măsura afectează și două unități din județul Mehedinți, spitalele orășenești Vînju Mare și Strehaia, care vor fi transformate în azile de bătrâni sau centre de permanență.

Spitalul din Vînju Mare deservește unui număr de 70.000 de locuitori, iar conducerea unității se arată dezamăgită de decizia luată la nivel central.

„Desființarea unui spital cu 23 de comune arondate nu poate fi un lucru bun. Această măsură nu are nicio legătură cu performanțele medicale, este doar o chestiune politică, determinată de angajamentul cu Banca Mondială. E păcat de oamenii care aveau nevoie de acest spital”, ne spune managerul spitalului, Dumitru Tudor.

Medicii vor să plece din țară
La Vînju Mare își desfășoară activitatea 12 cadre medicale superioare și 50 de cadre medii, majoritatea dând semne că vor să muncească în afara României.

„Noi mai avem 2 luni de contract cu Casa de Asigurări, după care personalul va fi redistribuit la alte spitale. Foarte mulți medici au venit la mine să îmi ceară ajutorul pentru a pleca să lucreze în străinătate. Am vorbit deja cu o firmă de plasare de cadre medicale în Italia”, mai spune managerul Dumitru Tudor.

În aceeași situație este și spitalul din Strehaia.

„Nu pot fi de acord cu o asemenea măsură, care afectează nu doar cadrele medicale, ci și populația. Avem condiții mult mai bune decât alte spitale și cu toate astea, suntem în această situație. În plus, mai există un cămin de bătrâni în Strehaia, o să se transforme și spitalul tot în cămin. Ce facem cu celelalte categorii sociale?”, se întreabă managerul unității, Anastasia Voinea.

Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul de interes naţional ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru  persoanele vârstnice”.

Consiliile Locale urmează să hotărască, până la 30 martie, dacă spitalele vor fi transformate în azile de bătrâni sau centre de permanență

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite