Turnu Severin: Parcul Natural Porțile de Fier, cosmetizat cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseele din Parcul Natural Porțile de Fier vor fi reamenajate
Traseele din Parcul Natural Porțile de Fier vor fi reamenajate

Administrația ariei protejate va reamenja traseele turistice și va cartografia speciile existente în rezervație. Cu cei 110.000 de euro de la UE, vor fi amenjate popasuri pentru turiști și se va pune un accent important pe conservarea faunei și plantelor din zonă.

Conservarea speciilor și delimitarea clară a traseelor turistice sunt principalele obiective ale proiectului în valoare de 110.000 de euro, care are un termen de implementare de 18 luni și este finanțat prin Planul Operațional Sectorial de Mediu, axa 4.

Prin acest proiect, administrația parcului înceacă să creeze o bază de date completă cu toate speciile și habitatele de interes comunitar.

De asemenea, delimitarea și dezvoltarea zonelor protejate ar putea face ca Parcul să își câștige statutul de Rezervație a Biosferei și de Euroregiune pentru spațiul defileului Dunării.

Avem în vedere semnalizarea și marcarea traseelor de vizitare, cartografierea și delimitarea speciilor și montarea unor panouri cu descrieri ale habitatelor”, ne spune Marian Jiplea, directorul administrației Parcului Natural Porțile de Fier.

Proiectul se desfășoară în șase localități din județul Mehedinți și în opt, din Caraș-Severin. Parcul natural este o arie protejată, datorită diversității biologice și peisajelor unice întâlnite aici și cuprinde 18 rezervații. 

De asemenea, s-au declarat pe teritoriul Parcului, prin HG1284/2007, două arii de protecție specială avifaunistică, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene în România. Este vorba despre cursul Dunării-Baziaș-Porțile de Fier, în suprafață de peste 10.000 de hectare și Munții Almăjului-Locvei, cu o întindere de 118.141 de hectare.

Tinerii și autoritățile, învățați să respecte natura
„Ne dorim ca reprezentanții tinerei generații, dar și autoritățile locale din localitățile pe raza cărora se întinde Parcul Natural Porțile de Fier, să conștientizeze importanța speciilor și habitatelor, a arealului acestora, dar și măsurile ce trebuie aplicate pentru o conservare favorabilă”, mai spune directorul Marian Jiplea.

Pentru aceasta, vor fi realizate materiale de promovare ce vor fi distribuite în rândul tinerilor și se vor organiza excursii gratuite pentru elevi și studenți, . O altă activitate importantă din cadrul proiectului este identificarea proprietarilor de terenuri din incinta celor 18 habitate.

De asemenea, în localitatea mehedințeană Dubova este planificată și realizarea unui centru de informare-documentare, dedicat Parcului Natural Porțile de Fier. În plus, pe fiecare traseu turistic se vor amenaja popasuri pentru cei care efectuează drumeții în zonă.

Parcul natural cuprinde 18 rezervații protejate
Locurile unice de care dispune parcul sunt Balta Nera, Baziaș, insula Calinovăț, Râpa cu lăstuni, Divici-Pojejena, Valea Mare, Peștera cu Apă din Valea Polevii, Ostrovul Moldova Veche, Locul fosilifer Șvinița, Cazanele Mari și Cazanele Mici, Locul fosilifer Bahna, Dealul Duhovna, Gura Văii-Vârciorova, Fața Virului, Cracul Crucii, Dealul Vărănic, Valea Oglănicului și Cracul Găioara.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite