Secretele „fabricii” de vedete de la Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul Sportiv Școlar(CSS) Drobeta Turnu Severin este locul din care au apărut în prim-planul fotbalului românesc nume importante precum Mirel Rădoi, Florin Șoavă sau Dorel Stoica.

Sub bagheta antrenorului pensionat Paul Boiangiu și a fostului component de bază al FC Drobeta, Marian Brihac, pe atunci tinerii Rădoi și Șoavă s-au dezvoltat perfect și au urcat pe culmile performanței.

Școala severineană a luat ființă în anul 1968 și are mai multe secții de sport, printre care handbal, atletism sau înot.

Fotbalul este însă,  „vedeta” școlii. Aici învață tainele sportului rege circa 175 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, împărțiți în opt grupe și îndrumați de antrenorii Marian Brihac, Daniel Ispas, Marin Bojin și Alexandru Mladin. 

Școala are patru grupe de începători, unde activează cei cu vârste de până la 16 ani, trei grupe de avansați, cu vârste de 16-17 ani și o grupă de performanță, așa numiții Juniori A, care participă în campionatul național de juniori.

„Ideea este ca cei din grupele mai mici să promoveze la grupele de avansați, apoi la cea de performanță și în final, dacă merită și se țin de treabă, să facă pasul spre echipele de seniori din eșaloanele superioare”, explică profesorul Marian Brihac.

Clubul are un trecut „glorios”
Mirel Rădoi, Florin Șoavă și Dorel Stoica sunt exemple elocvente ale produselor de calitate lansate de CSS Drobeta, fotbaliști care au ajuns să joace la cel mai înalt nivel și să îmbrace tricoul echipei naționale.

Mirel Rădoi a jucat 67 de meciuri în naționala României, cu care a participat și la Campionatul European din 2008. De asemenea, actualul fotbalist al lui Al Ain a jucat în Cupa Uefa și Champions League și a câștigat de două ori supecupa României cu Steaua.

Șoavă a strâns 22 de selecții la „națională” și a jucat, printre altele, la Universitatea Craiova, Rapid, Spartak Moscova sau Arsenal Kiev. Palmaresul impresionant al acestor jucători s-a format însă, plecând de la CSS Drobeta, acolo unde au fost extrem de apreciați.

„Sunt fotbașiști talentați și au știut să se țină de treabă, să fie serioși. Au fost momente frumoase în acea perioadă, dar și unele mai puțin plăcute. Șoavă, spre exemplu, a fost la un pas să se lase de fotbal încă de la juniori. El a suferit o accidentare și și-a rupt clavicula, iar părinții nu mai voiau să îl lase la fotbal. Și eu și antrenorii de atunci am insistat foarte mult pentru el și până la urmă tatăl său, un mare iubitor de fotbal, a cedat și i-a dat voie să își reia cariera”, rememorează antrenorul Marian Brihac.

Se concentrează pe lansarea de noi jucători

Planurile de viitor ale antrenorilor de la CSS se leagă de lansarea unor noi jucători, care să le calce pe urme celor consacrați. Anul trecut, juniorii A au terminat pe locul 4 în ierarhia națională, iar anul acesta își doresc un loc pe podium.

În plus, „copii” din Severin și-au măsurat forțele cu echipe foarte valoroase din vestul Europei la un turneu internațional.

„Avem acum două grupe foarte bune de copii, de unde sperăm să crească câțiva fotbaliști de calitate. Chiar săptămâna trecută am participat la un turneu internațional în Catalunia, unde am terminat pe locul 5 din 22 de echipe, printre care superputeri ca Lyon și trupe din Spania, Italia sau Germania, țări cu mare tradiție în fotbal. La acest turneu s-au remarcat câțiva jucători în care am mare încredere”, mai spune Brihac.

Robert Tuce a câștigat titlul de cel mai bun portar al turneului, iar printre remarcații antrenorilor se numără și Robert Sîrbescu, Luigi Amza, Ionuț Mandea sau Marius Najbă, toți în vârstă de numai 17 ani.

„Urmărim să creștem un Messi, Hagi, Mutu sau Ilie Balaci”

Profesorii de la CSS sunt mulțumiți de condițiile în care își desfășoară activitatea, însă mai au o dorință pentru viitor: un teren de antrenament.

„Avem nevoie de un singur lucru pentru a putea spune că avem toate condițiile necesare performanței, un teren cu dimeniuni regulamentare. Practic, noi facem antrenament pe teren sintetic de dimensiuni mici sau pe stadionul Angelescu, unde terenul arată foarte rău și apoi jucăm meci oficial pe teren normal.

În rest, e nevoie ca acești copii să fie disciplinați, serioși, modești și să muncească mult la antrenamente. La vârsta asta, e destul de greu să îi ții în frâu, iar ei pierd foarte mult timp în fața calculatorului și uneori, își pierd concentrarea. Urmărim să creștem un Messi, un Mutu, un Hagi sau un Ilie Balaci, dar e nevoie de muncă pentru asta”, încheie antrenorul Marian Brihac.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite