Turnu Severin: Sărbătoarea Liliacului, târg second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiționala petrecere de la Nadanova s-a transformat din serbare câmpenească într-un bâlci de mâna a doua.Localnicii spun că tradiția horelor încinse de peste 30 de ani a fost sacrificată anul acesta pentru profitul comercianților de chilipiruri.

 Mult așteptata sărbătoare a liliacului de la Nadanova s-a dovedit a fi anul acesta o prezentare a hainelor second-hand. Doar câțiva comercianți au avut curajul să vină cu mici, bere și jucării. Ion Stoican, primarul de la Isverna, localitate pe raza căreia are loc evenimentul, spune că nu s-a investit niciun ban în organizarea Sărbătorii Liliacului și acest lucru s-a văzut.
     “Pentru că s-au anunțat mulți comercianți, locul destinat  desfășurării sărbătorii s-a schimbat. Suprafața este acum de tri ori mai mare. Terenul nu este al primăriei dar am căzut de acord cu proprietarul și nu ne-a cerut bani pentru închiriere. Spectacolul popular din acest an este oferit doar de copiii din Isverna, pentru că bugetul nu ne-a permis să aducem formații de muzică populară”, spune  Ion Stoican.
Tobogan cu 5 lei
       În loc de tarabe, peste 60 de comercianți au stat în spatele maldărelor de haine, perini și încălțăminte la prețuri de chilipir. În timp ce Leana din satul Scoarța de Gorj striga cât putea de tare ” Hai la baba că-i dijeaba”, un alt comerciant din Drăgășani îi făcea concurență cu“Două la leu, pantaloni avem”.
        Câțiva comercianți s-au gândit și la copiii din zonă și au adus tocmai din Slatina un tobogan gonflabil. Pentru cinci lei un copil se putea da cinci minute de voie pe tobogan.
“N-am mai fost decât la sărbătoare la Baia de Aramă dar acolo n-au așa ceva. Îmi place și abia aștept să mai vin și la anul”  spune  impresionată micuța Georgiana.

Festival de tradiție pe vremuri
Localnicii sunt nemulțumiți de faptul că sărbătoarea s-a transformat în bâlci.
"N-a fost întotdeauna așa. De câțiva ani încoace au început să vină cu hainele second-hand. Înainte veneau formații cunoscute, jucam hore, era frumos. Acum zicem să mai ieșim și noi din casă pentru că aici nici nu ai unde să te duci” spune  Maria Paloș , localnică.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite