Samsarii câștigă teren pe piața lemnelor pentru foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceștia își atrag clienții cu prețuri mici și transport gratuit, realizând profituri uriașe din lemnul fără acte de proveniență. Autoritățile sunt neputincioase în fața fenomenului, ca dovadă că anul trecut, dintr-o piață neagră de zeci de mii de metri cubi, au fost confiscați doar 115.

Proprietarii de case din Severin au început deja aprovizionarea cu lemne pentru foc. Sunt mai ieftine în această perioadă, spun ei, iar samsarii știu mersul afacerii.

De câteva zile, pe străzile orașului și-au făcut apariția camioanele și remorcile încărcate cu lemne, majoritatea fără acte de proveniență.

„Aceste transporturi de lemne fără acte de proveniență se transformă în piață neagră și ne afectează, pentru că prețurile oferite de ei sunt mult sub prețul pieței și implicit, al nostru. În plus, legea nu ne permite să facem controale pe drumurile publice decât împreună cu poliția. Noi avem aria de acțiune doar pe drumurile forestiere”, ne-a spus un inginer de la Direcția Silvică Mehedinți.

În anul 2010, Direcția Silvică a confiscat 115 metri cubi de material lemnos, a cărui proveniență nu a putut fi dovedită, iar anul acesta, doar 12 metri cubi, în condițiile în care pe piața neagră se tranzacționează material lemnos de ordinul miilor de metri cubi.

Statisticile înregistrează circa 1000 de metri cubi de lemn tăiați în fiecare an, iar alte zeci de mii trec neobservate de nimeni, din camioanele samsarilor, în curțile oamenilor.

„E mult mai ușor și mai ieftin să cumpăr așa. Omul vine și îmi aduce lemnele până în curte, nu trebuie să mă ocup eu de transport sau de alte detalii. Dacă le mai dau un ban în plus, mi le și taie pe loc”, ne-a spus Emil Argatu, un severinean care și-a făcut deja proviziile pentru sezonul rece.

Cei care doresc să cumpere lemne de la Ocolul Silvic trebuie să depună o cerere, în baza căreia se va calcula prețul final. Clientul primește un bon da casă, materialul lemnos și documentele de transport.

Pădurile private, cele mai expuse

Anul trecut, Direcția Silvică Mehedinți a vândut către populație 41,6 mii de metri cubi de lemn, cifră care ar putea fi și de patru ori mai mare, dacă nu ar exista piața neagră.

Spre exemplu, în cazul agenților economici, au plecat de la Direcție în 2010, peste 118.000 de metri cubi de material lemnos.

Specialiștii spun că soluțiile sunt puține și greu de implementat, mai ales că presupun investiții importante.

„Furturile se produc, în mare parte, în pădurile proprietate privată. După părerea mea, legea fondului funciar e făcută prost, pentru că la ora actuală sunt cam 2000 de păduri retrocedate la nivel național, mare parte din ele fiind practic, lăsate în paragină. În aceste condiții, normal că devin o pradă ușoară pentru hoți.

O soluție ar fi ca statul să aloce bani pentru cumpărarea acestor păduri, mai ales că sunt foarte mulți oameni care vor să vândă și nu au cui.

Avem sute de solicitări în acest sens, dar nu le putem da curs pentru că nu avem bani să cumpărăm. Legea îi dă statului drept de preemțiune asupra pădurilor private, însă nu își poate exercita acest drept din lipsă de fonduri”, mai spune inginerul de la Direcția Silvică.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite