Turnu Severin: Salariaţii din învăţământ au intrat în grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Salariaţii din învăţământ au intrat în grevă generală
Turnu Severin: Salariaţii din învăţământ au intrat în grevă generală

90 la sută din salariaţii din învăţământul mehedinţean au protestat, astăzi, împotriva prevederilor ultimelor trei legi pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Peste 3000 de cadre didactice din Mehedinţi au decis să intre, astăzi, în grevă generală, nemulţumiţi fiind de prevederile ultimelor trei legi, respectiv legea educaţiei, legea privind salarizarea unitară şi cea a reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice. Potrivit liderului de sindicat Mihai Dima, prin legea de salarizare propusă de guvern, salariaţilor din învăţământ li se vor diminua veniturile cu 40 la sută.

„În lege, se specifică faptul că, la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi, se aprogă unele articole din Legea 128/1997, respectiv salariul de merit, gradaţia de merit, dirigenţia, 2% spor de premiere, sporul rural, sporul de fidelitate şi neuro-psihic. Concret, un cadru didactic, care acum primeşte 2200 lei net, va avea doar 1800 brut”, ne-a declarat Mihai Dima, liderul USLI Mehedinţi.  

Elevii au fost anunţaţi prin afişe
Părinţii şi elevii au fost anunţaţi încă de săptămâna trecută că astăzi şcolile vor fi închise. „La toate intrările în şcoală, au fost puşe afişe privind greva generală, astfel încât elevii să fie anunţaţi din timp. Părinţii şi elevii au fost în asentimentul nostru, pentru că privesc greva sub toate cele trei aspecte: cadru didactic, elev, părinte. Totuşi, în şcoală pe parcursul zilei de astăzi, au rămas şase cadre didactice pentru a asigura supravegherea elevilor care totuşi au venit la şcoală”, ne-a precizat institutorul Daniela Cioroianu, liderul sindicaliştilor din cadrul Şcolii „Alice Voinescu” din Severin.

Spărgători de grevă, dar şi părinţi neinformaţi
De la grevă, n-au lipsit nici educatoarele. La Grădiniţa nr. 20, de exemplu, tot personalul didactic şi administrativ s-a alăturat celorlalţi sindicalişti din învăţământ. „Le-am spus tuturor de joi că astăzi va fi grevă, părinţii înţelegând desigur situaţia”, ne-a spus Geta Dima, liderul sindicaliştilor din această instituţie. Cu toate acestea, există atât spărgători de grevă, cât şi părinţi care încă nu aflaseră de acest prostest. „Am venit să-mi aduc fetiţa la grădiniţă şi am aflat că e grevă. Nu ştiam nimic, astfel nu mai băteam drumul degeaba până aici”, ne-a declarat Petronela Moşneanu, mămica unei fetiţe de 5 ani.

În ceea ce-i priveşte pe spărgătorii de grevă, liderul sindicaliştilor din învăţământ, Mihai Dima, susţine că din cei 10 la sută care nu au semnat „pentru” declanşarea grevei generale, se numără câţiva profesori de la Colegiul Naţional „Traian” din Severin, de la Liceul” Victor Gomoiu” din Vânju Mare şi două cadre didactice de la Şcoala Generală nr. 2.

Doar Sanitasul, solidar cu învăţământul
În semn de solidaritate, sindicaliştii din sistemul sanitar s-au alăturat şi ei profesorilor. Preşedintele Sanitas Mehedinţi, Grăniceru Mitrea, susţine că pe lângă revendicările solicitate de cadrele didactice, halatele albe mai cer finanţarea corespunzătoare a sistemului sanitar pentru ultimul trimestru al acestui an, dar şi plata tututor drepturilor salariale ale angajaţilor. Mitrea susţine că din totalul angajaţilor aflaţi astăzi în activitate, doar o treime a asigurat urgenţele, restul participând la protest. Din rândul celor care nu şi-au întrerupt astăzi activitatea, se numără poliţiştii de la IPJ Mehedinţi, poliţiştii comunitari, finanţiştii, dar cei din administraţia publică locală.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite