Turnu Severin: Gigi Săftoiu, un măcelar cu tradiție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Gigi Săftoiu, un măcelar cu tradiție
Turnu Severin: Gigi Săftoiu, un măcelar cu tradiție

Ajuns de tânăr în breasla măcelarilor, Gheorghe Săftoiu, ţine cu tărie de activitatea care a o practică şi acum după  40 de ani de când a intrat în prima măcelărie. La momentul actual este omul reprezentativ al breslei măcelarilor din Mehedinţi fiind şi purtătorul de steag al acesteia. 

Gheorghe Săftoiu s-a născut la 20 de km distanţă de Drobeta Turnu Severin, într-o familie unde a învăţat că munca este brăţară de aur. Cu tatăl coleg de clasă la Şcoala de cizmari din Bucureşti cu atunci viitorul preşedinte al ţării, Nicolae Ceauşescu, şi mama o ucraineancă ce vindea pe străzile Bucureştiului anilor 1944, a putut vedea realizările unor oameni care au preţuit munca.

,,După ce vreme de 14 ani am avut modele demne de urmat în părinţii mei, am venit în Turnu Severin pentru a continua studiile gimnaziale, şi a mă califica într-o meserie. Pentru mine cursul de măcelar făcut timp de un an la Abatorul din Turnu Severin, sub îndrumarea doamnei inginer Plopeanu, a pus în sufletul meu dorinţă şi drag faţă de meseria de măcelar, şi chiar a hotărît pentru mine cursul vieţii care aveam să-l urmez.” Gheorghe Săftoiu a mers înainte cu o singură ţintă aceea de a-şi urma profesia care o începuse la Abatorul Turnu Severin, aceea de măcelar.

Greutăţile oricărui început


Deşi a terminat cursuri specifice pentru meseria de măcelar, pentru a profesa între măcelari, trebuia mai mult decât o simplă şcoală, trebuia să ai un nume de măcelar. Şi cum nu-l avea şi l-a câştigat în timp prin muncă, abilitatea de a-şi asuma riscuri şi dedicare.  ,,Nu a fost uşor, fiindcă pentru a putea profesa la acea vreme era ceva mai greu, şi anume dacă nu erai din breasla măcelarilor, adică nu te născusei din familie de măcelari cu tradiţie, era aproape imposibil să lucrezi în halele de carne din Severinul anilor 70. Îmi amintesc că am lucrat prima lună în hala de carne Radu Negru fără să primesc un leu, dar am încercat să-mi fac meseria, şi după multe încercări mi-am câştigat dreptul de a deveni măcelar între cei ce aveau tradiţie pe pieţele din muncipiu. Până a mă hotărâ şă fac o afacere proprie, am lucrat pe perioada 1973-1992 în mai multe măcelării din Severin,  ICS Alimentara, Cireşica, o măcelărie cunoscută din centru muncipiului şi Hala de carne, Big.”  Cu un început de muncitor în halele de carne şi măcelăriile din Turnu Severin, cu o experienţă acumulată timp de 20 de ani Gheorghe Săftoiu a pregătit terenul pentru propria afacere.

Un viitor strălucitor

 A început cu o afacere proprie departe de pasiunea lui, deschizând în piaţă un stand cu produse specifice anilor precedenţi revoluţiei din 1989, ţigări bune, şi altă marfă la căutare pentru acel timp. Totuşi împlinirea şi succesul le-a întâlnit prin propria experienţă şi dăruire faţă de meseria de măcelar, deschizând porţile unei măcelării care şi-a păstrat numele şi astăzi după 17 ani decând a a fost înfiinţată.

 ,,Am văzut viitorul în privatizare, şi după ce am început în anul 1992 cu produse de piaţă de tip bazar, am reuşit sub îndrumarea unui fost mare măcelar, Marincu Iosif, zis şi Ioji, să deschid propria măcelărie. La început vindeam aproximativ doi porci pe săptămână, era şi mai greu pentru că deschisesem  de puţină vreme şi oamenii nu prea erau atraşi de zonă. Am lucrat la început  doar cu o echipă de doi oameni din care făceam parte eu şi soţia mea, soţia mea fiind vânzătoarea iar eu auzirul măcelăriei, ocupându-mă cu munca care o cunoşteam deja şi care nu mi se mai părea ceva greu. Numele societăţii l-am ales în momentul când era bătaie pe un nume de firmă privată care să fie singur în muncipiu,  şi a rămas de 17 ani acelaşi, un nume care reprezintă şi steagul activităţii care a prestat-o până în acest moment, Safteaua – un început care priveşte o reuşită. În momentul actual aprovizionarea  se face cu carne de vită din Mehedinţi, şi carne de porc adusă din Banat. Marfa este toată refrigerată, şi ca specialitate a casei, savurate de clienţii proprii sunt pasta de mici şi cârnaţii de casă făcuţi după reţetă proprie  fără înlocuitori”.

De la începutul anilor 2000, Gheorghe Săftoiu se ţine şi de tradiţie, el fiind deţinătorul  steagului măcelarilor, o distincţie care face ca în fiecare an pe 8 noiembrie de hramul măcelarilor, măcelari din întregul judeţ să se strângă la el pentru mese şi serbări cu fast, care reînvie tradiţia ce datează de peste 150 de ani în breasla măcelarilor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite