Turnu Severin: S-a finalizat proiectul”Didim cel Orb”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazele proiectului s-au pus cu câţiva ani în urmă, însă abia acum şase luni s-a concretizat. Astăzi, într-o conferinţă de presă, coordonatorii proiectului au anunţat finalizarea acestuia.

Filiala interjudeţeană Dolj-Mehedinţi are în jur de 4.000 de membrii, dintre care 2.500 în Dolj şi 1.500 la Severin. Acest Centru de Informare care s-a realizat la clubul de la subfiliala Mehedinţi are o importanţă deosebită pentru comunitatea nevăzătorilor prin faptul că, în acest centru, au acces la informaţii ce se tipăresc în reviste braile.

Proiectul”Didim cel Orb” a avut ca scop înfiinţarea unui Centru informaţional pentru persoanele cu deficienţă de vedere”Didim cel Orb” din Drobeta Turnu Severin. Prin acest proiect s-a dorit: promovarea accesului persoanelor cu deficienţă de vedere la tehnologiile informaţiei şi comunicării, creşterea gradului de informare şi de independenţă şi a nivelului de educaţie a persoanelor cu deficienţă de vedere din Drobeta Turnu Severin, înlăturarea discriminării şi a excluziunii persoanelor nevăzătoare, integrarea nevăzătorilor şi implicarea lor activă în viaţa comunităţii şi punerea în valoarea a potenţialului proriu.

Pentru aceste obiective să fie atinse s-a amenajat spaţiul unde va funcţiona Centrul Informaţional, s-a realizat dotarea centrului cu echipamente IT, 15 persoane nevăzătoare au fost instruite în activităţile centrului, s-au editat şi tipărit mai multe materiale informative în braille, s-au audiat cărţi, reviste, ziare on-line cu ajutorul sintetizatorului de voce, s-au imprimat CD-uri şi DVD-uri în format audio (MP3), s-a creat un site şi o bibliotecă electronic şi s-a făcut o campanie de informare şi conştientizare a opiniei publice cu privire la problemele persoanelor cu deficienţă de vedere din Drobeta Turnu Severin.


Bugetul total al proiectului a fost de 25.181$.
Ambasada S.U.A  a finanţat proiectul cu suma de 18.781$ iar restul banilor au venit din co-finanţarea Asociaţiei Filantropia Severin, de 6.400$. Cu privire la această finanţare a proiectului, Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, Filiala Interjudeţeană Dolj-Mehedinţi, Leontin Mlădinescu spune că:”Noi, nevăzătorii, odată cu obţinerea acestui proiect avem un calculator performant braile, o imprimantă braile, care costă foarte mult, iar fără acest proiect nu ne-am fi permis să-l cumpărăm niciodată.11.000$ este o sumă fabuloasă pentru noi. Autorităţile locale şi autorităţile central nu ne ajută cu prea mult. Şi atunci, a trebuit să vină americanii ca să putem şi noi să avem un calculator şi o imprimantă braile. Nevăzătorii din alte ţări sunt ajutaţi de autorităţi să achiziţioneze astfel de echipamente, dacă nu gratis măcar cu subvenţie de 70%.”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite