Turnu Severin: Radu Bercea, pictorul cu sute de expoziţii personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tinereţe zbuciumată şi plină de suferinţă, mult talent, ambiţie şi un strop de noroc. Acestea sunt ingredientele succesului avut de cunoscutul pictor.

L-am cunoscut pe domnul Radu Bercea, cu ocazia vernisajului „Deportaţii - Via Dolorosa“ şi lansarea albumului „Mărturii din infern“, din cadrul Muzeului Regiunii Porţile de Fier din Severin.

Ulterior am aflat că minunatele opere îi aparţin în totalitate, la fel ca şi volumul publicat. Cunoscutul pictor este căsătorit, iar soţia sa, Olga, este profesoară la Gura Humorului, unde sunt stabiliţi în prezent. Au împreună trei copii minunaţi, de care este foarte mândru.

Încă din perioada copilăriei, a simţit că are chemare spre pictură. Şi-a dezvoltat abilităţile în domeniu, a urmat studii de specialitate, încât astăzi este un cunoscut şi apreciat pictor şi caricaturist, cu peste 45 de ani experienţă în domeniu, atât la nivel naţional, cât şi mondial.

De asemenea, a publicat propriile volume de grafică „Memoria retinei gulagului românesc“ şi „Mărturii din infern“, un volum în care a dezvoltat amplu, alături de imagini grafice, momentele calvarului deportaţilor din Bărăgan, el înşuşi fiind unul dintre supravieţuitorii care au suferit în închisorile Bărăganului şi este solidar cu durerea deportaţilor.

A fost condamnat politic

În regimul comunist, în perioada 1959-1964 a fost condamnat politic pentru convingerile sale pro-occidentale.

În timpul detenţiei, în lagărele de exterminare, a cunoscut o serie de personalităţi ale intelectualităţii române, printre care Alexandru Paleologu, academicianul Alexandru Zub, poetul Alexandru Ivasiuc, arhitectul Crasoveanu şi alţii. A fost amnistiat prin decretul din primăvara anului 1964, impus de organismele internaţionale ale Dreptului Omului şi ONU.

În afara picturii, acesta a avut multe colaborări cu ziare şi reviste în care a publicat caricaturi şi grafică satirică. De-a lungul timpului a fost declarat cetăţean de onoare al mai multor oraşe precum Port Marly (Franţa), Rio Negro-Parana (Brazilia) şi Ostriţa (Ucraina). 

În decursul carierei a susţinut peste 200 de expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi în mai multe state ca Japonia, Bulgaria, Franţa, Mexic, Italia, Israel sau Anglia.

Un iubitor al literaturii şi al frumosului, Radu Bercea s-a arătat interesat şi de poezie, proză şi cărţi pentru copiii, pe care le ilustrează. Cele peste 30 de premii şi distincţii primite în decursul carierei sale vorbesc de la sine despre talentul desăvârşit al acestuia. Printre acestea amintim două medalii de argint, mai multe premii I obţinute la grafică şi caricatură.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite