Turnu Severin: Primul album de îmbrăcăminte romană, editat de elevii severineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva copii severineni, viitoare talente în design, își vor vedea încununată, în zilele ce urmează, munca depusă pe timpul vacanței de vară. Cei 32 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, au participat la cursurile Școlii de vară „Să redescoperim viaţa romană de la Drobeta”.

Cursurile Şcolii de vară „Să redescoperim viaţa romană de la Drobeta”, organizată de Muzeul Regiunii Porţile de Fier, în colaborare cu Palatul Copiilor, pe perioada acestei vacanţe de vară, se află la final. Cei 32 de elevi participanţi la atelierul de „îmbrăcăminte romană”, au reuşit ca nici în două luni de zile să acapareze informaţii vaste cu privire la portul roman, astfel încât au pus la punct albumul după care va fi executată garderoba colegilor actori, ce vor susţine luna viitoare un grandios spectacol de teatru roman. Pe lângă veşmintele romane, actorii vor purta şi podoabele romane executate în cadrul aceleiaşi şcoli.

Album de îmbrăcăminte romană

 Coordonaţi de reprezentanţii muzeului, respectiv Eleonora Dondesi şi Oana Neagoe, dar şi de cel al Palatului Copilor, Agape Genoveva, copii au primit mai întâi lecţii despre portul roman, au cercetat în amănunţime vestimentaţia acestora de pe monumentele funerare, dar şi rolul fiecărei piese, după care au trecut la realizarea schiţelor. „Copii au fost foartec receptivi şi au învăţat destul de repede tot ce era necesar pentru a putea realiza schiţele. Din mâinile lor au ieşit adevărate capodopere de design”, susţine Oana Neagoe, cordonatorul copiilor desemnat de Muzeul Regiunii Porţile de Fier. „Am lucrat la vestimentaţia femeilor romane, respectiv la stola, veşmântul purtat în acele vremuri de femei. Peste această cămaşă lungă până la glezne, denumită „stola”, femeile mai purtau şi o panglică lată şi ornamentată cu purpură, denumită „instita”, declară eleva Cristina Chilibonu.

Veşminte romane pentru piesă de teatru

În ceea ce priveşte vestimentaţia purtată de bărbaţii romani, aceasta era formată din togă, tunică, lacernă, paenulă, laenă şi pallium. „Ea se purta în acele timpuri vechi, peste tot, dar era folosită şi în timp de război, iar mai târziu numai în timpul anumitor serbări religioase. Cea mai veche şi cea mai răspândită materie primă din care-şi confecţionau romanii veşmintele era lâna, brută sau prelucrată în ţesături şi era adusă din Grecia, din Atica şi Megara îndeosebi, din Asia Mică şi chiar din ţinuturile de pe coasta Caucazului, iar din apus din Galia şi Hispania”, declară Oana Neagoe, reprezentantul Palatului Copiilor Severin. „ Eu m-am axat în special pe vestimentația bărbătească purtată de romani la evenimentele mondene”, susține elevul Alexandru Chiriţă. „Toate aceste schiţe vor constitui suportul pentru piesele de vestimentaţie pe care copiii le vor purta în cadrul spectacolului ce va fi organizat la finalul proiectului”, declară directorul muzeului, Sorina Matacă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite