Turnu Severin: Povestea Milevei Chircu, ajunsă din inginer chimist, informatician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămasă fără loc de muncă, Mileva Chircu a fost nevoită să-și schimbe domeniul de activitate. A trecut cu succes de la chimie la informatică și este, de 6 ani, profesor titular la Palatul Copiilor.

Mileva a rămas fără loc de muncă în anii ”90. Inginer chimist de meserie, a căzut victimă decăderii industriei chimice. „După 12 ani de muncă ca inginer chimist, am rămas fără servici. Democrația a adus după sine și privatizare, iar în perioada de după Revoluție, domeniul acesta al industriei chimice a avut foarte mult de suferit. Această criză ne-a cuprins și pe noi, atât eu cât și soțul meu rămânând fără un loc de muncă”, ne spune Mileva.  A început de la 0 și și-a schimbat domeniul de activitate, trecând de la chimie la informatică. Deși nu folosise niciodată un computer, a dat dovadă de o ambiție de fier, ajungând în prezent să predea această disciplină. I-au trebuit 3 ani de studiu și muncă asiduă pentru a se pune la punct cu o materie nouă, pe care avea să o predea și altora.

„A trebuit să mă reorintez și m-am gândit să intru în învățământ, mai întâi ca suplinitor. Apoi am urmat cursurile postuniversitare de informatică, deoarece am obseravat că, la fel ca în industria chimică, și în învățământ chimia avea de suferit. Erau din ce în ce mai puține ore la această materie, așa că am considerat că e timpul să îmi aleg alt domeniu. Am ales informatica pentru că era un domeniu de viitor, care se căuta foarte mult, ca dovadă că era singurul domeniu pentru care se scoteau posturi la concurs. Deși nu folosisem până atunci un calculator, am reușit să asimilez și să învăț un domeniu nou, în trei ani. Am învățat din manuale diferite, pentru a fi sigură că voi cuprinde toată materia, indiferent de modul în care este tratată. A fost destul de greu, deoarece concurența era foarte mare, a trebuit să concurez cu oameni foarte tineri”, povestește Mileva Chircu.

Citește în Adevărul de Seară Severin cum s-a adaptat profesoara la Palatul Copiilor

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite