Turnu Severin: Portul severinean va intra în administrarea primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Portul severinean va intra în administrarea primăriei
Turnu Severin: Portul severinean va intra în administrarea primăriei

Ideea ministrului transporturilor privind preluarea porturilor de la Dunăre de către administrațiile locale, pune pe jar primăria Severin.

La ora actuală, în județul Mehedinți, există cinci porturi ce urmează a fi preluate de către administrațiile publice locale. Este vorba de porturile Drobeta Turnu Severin, Orșova, Gruia, Tisovița și Șvinița. Cele mai importante și mai atractive sunt însă cele din Severin și Orșova. Însă nici celelalte trei nu ar fi de neglijat, asta doar în cazul în care acestea ar suporta un amplu proces de modernizare, în urma căruia activitatea comercială cât și cea turistică să fie cu adevărat relansate.

Primăria Severin deja se gândește la proiecte privind portul

Ideea ministrului, deja a prins contur în cadrul primăriei severinene, primarul Constantin Gherghe fiind convins că preluarea portului de către administrația publică locală, va relansa economia și turismul din municipiu. „Pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de consiliu local, de luni, 31 auguist, se va regăsi cu siguranţă şi acest proiect. La ora actuală, am desemnat o echipă de cinci oameni, care va analiza în amănunţime oportunitatea acestei preluări. Eu personal, cred că preluarea acestui port de către primărie este  cel mai bun lucru atât pentru port şi primărie, cât şi pentru populaţia aestui oraş. Uitaţi-vă  la Orly, oraşul cu care suntem noi înfrăţiţi. Primăria acestui oraş are şi un aeroport, iar veniturile la bugetul local sunt destul de interesante. În ceea ce priveşte populaţia, aceasta aşteaptă de peste 20 de ani un port civilizat. Noi îl vom oferi”, a declarat primarul Gherghe.

Se pun la cale importante investiţii 


La ora actuală, cele cinci porturi mehedinţene sunt deservite de un număr de 38 de angajaţi, iar venitul lunar se ridică la 3 miliarde lei vechi. Cu toate acestea, cheltuielile lunare sunt mai mari decât veniturile cu peste 200 de milioane de lei vechi. „Dacă cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, înseamnă că acolo este un management destul de prost şi drept urmare trebuie schimbată echipa de conducere. Vom prelua noi portul şi îl vom face  eficient”,  a mai specificat Gherghe.

Cât despre viitorul portului, edilul susţine că în urma unor proiecte bine gândite, întreaga zonă de la malul Dunării va deveni o adevărată atracţie turistică. „Vom face proiecte în urma cărora portul va avea o altă faţă, iar zona de acolo se va dezvolta foarte mult. Este necesar să facem asta, ţinând cont de faptul că până acum, alţi indivizi au făcut proiecte, au luat bani şi i-au băgat în propriile buzunare sau conturi şi nu au făcut nimic pentru severineni”, a mai specificat primarul Constantin Gherghe.

În ceea ce priveşte portul Orşova, primarul Constantin Brăgaru, încă nu este sigur de viitorul preluării acestuia de către primărie. „Vom discuta vineri, 28 august, dacă vom prelua portul sau nu. Pe mine nu prea mă încântă acest lucru, deoarece cred că ministrul transporturilor vrea să arunce pe umerii altora o povară destul de grea. Să-mi dea mie terenul şi să lase adminitrarea de până acum. Orşova s-ar mulţumi cu impozitul de pe teren” susţine primarul Orşovei.

Vom reveni cu părerea directorului general al Companiei Naționale Administrarea Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Dănuț Ofițeru!

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite