Portretul abonatului la ajutorul social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Mehedinţeanul abonat la ajutorul social  este trecut de 50 de ani, provine din mediul rural, are câteva clase primare şi nicio specializare. Unii în schimb au reuşit să aibă o pregătire şi se agaţă de ea, nu vor să urmeze cursuri de formare profesională şi se mulţumesc cu ajutorul social pe care îl încasează chiar şi de 20 de ani

Acesta este şi situaţia lui Sebastian Mose care lună de lună vine după adeverinţa eliberată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Bărbatul, de 61 de ani, a uitat şi ce pregătire are de când nu mai lucrează, spune că  de 20 de ani nu mai are carte de muncă şi munceşte pe la oameni prin sat.

„Din 125 de lei trăiesc, acesta este ajutorul social, de 20 de ani muncesc pe la oameni prin sat, este greu.

Am calificare de şofer sau lăcătuş şi nu am mai găsit loc de muncă, am 61 de ani, trăiesc cu nimica toată, am fost la om, la muncă, să-mi dea bani să vin după adeverinţă”, a declarat  Sebastian  Mose.

Asistaţii sociali nu sunt interesaţi să muncească şi vor adeverinţa care le trebuie la primărie pentru venitul minim garantat

 În fiecare lună aproximativ 6000 de persoane vin după adeverinţă la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Mehedinţi. Numărul asistaţilor sociali creşte în fiecare lună din sezonul rece, când  ocupaţiile sezoniere sunt sistate.

„75 la sută provin din mediul rural, în mediul rural nu există sau sunt foarte puţine locuiri de muncă. Multe persoane au cinci clase, nu au nicio calificare, meserie.

Pentru cei care vin să-şi caute  un loc de muncă în oraş apar probleme legate de transport şi locuinţă”, a declarat Sorin Marinescu,  purtător de cuvânt la AJOFM Mehedinţi.

Lunar, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale virează în contul primăriilor pentru ajutorul social suma de 940.000.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite