Porcul Jack îl scoate de pe piaţă pe porcul Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani de zile, porcii americani, din rasa Duroc, au înlocuit cu succes, în judeţul  Mehedinţi, rasele locale de porcine

Porcul de Crăciun  se numeşte Jack, Ghiţă a fost lăsat doar pentru tradiţionalişti. Povestea procului capătă şi ea valenţe americane. Ţăranul mehedinţean a tras cu ochiul la vecinii de prin alte judeţe, a observat că la ei porcii cresc mai repede şi sunt mai rezistenţi.

Aşa că a înlocuit şi el rasele locale de porcine cu rasa americană Duroc.Animalul nu este pretenţios la mâncare, se îngrijeşte uşor, şi spun crescătorii, are carnea mai dulce şi mai slabă.

Iulian Grecu este unul din ţărani care s-a adaptat la cerinţele pieţii. Bărbatul din Vânju Mare, judeţul Mehedinţi,  s-a apucat de agricultură şi creşterea porcinelor, după revoluţie. Cu timpul, a dezvoltat  o adevărată afacere în care şi-a integrat şi familia.

„Muncim de dimineaţa şi până seara să creştem porci, familia mea din asta trăieşte de la revoluţie încoace. Este o muncă grea, prost plătită”, a mărturisit crescătorul.

 Porcii americani, rasa Duroc sunt buni atât pentru reproducţie cât şi pentru îngrăşare, au talie medie spre mare, se recunosc uşor datorită culorii roşcate a trupului cilindric şi lung. Patrupedele ajung la 100 de kg în 170-180 de zile, iar stratul de grăsime se situează între valorile 13 şi 17 milimetri.

Ei au înlocuit  cu succes Marele Alb, una dintre cele mai cunoscute şi răspândite rase din lume.Doar anul acesta, Iulian Grecu a vândut şapte astfel de exemplare, preţul se negociază la sânge cu cumpărătorul.

Jack, porcul care este pregătit pentru sacrificul de Crăciun, are o greutate de 140 de kilograme şi  o valoare de 1.100 de lei. Purceluşii de lapte au un preţ de pornire de 300 de lei, preţ care variază în funcţie de greutate şi vârstă. 

Rasele locale sunt mai ieftine cu 200 de lei, valoarea depinde însă de arta de negociere a cumpărătorului. Pe crescătorul nostru îl puteţi găsi la târgul de animale organizat, în fiecare duminca, la Vânju Mare.

Dacă nu vreţi să colindaţi târgurile o altă opţiune pentru achiziţionarea unui exemplar de carne din rasa Duroc rămâne internetul. Foarte mulţi crescători au postat anunţuri cu fotografii cu animalele de vânzare.

Dumitru Firoiu, din Târgu Jiu, l-am găsit pe internet. Bărbatul a lăsat un anunţ cu număr de telefon şi cumpărătorii s-au găsit repede, a reuşit să vândă, zilele trecute, un porc uriaş cu 2800 de lei.

„Porcul a  trecut de 350 de kilograme, avea doi ani, chiar şi aşa fost cumpărat pentru că este o rasă de carne, ei nu fac multă grăsime”, a spus Dumitru Firoiu. Pe internet, preţul de pornire pentru un kilogram este de şapte lei. 

Indiferent de unde este cumpărat şi povestea lui Jack este una scurtă şi cu final tragic, în anii următori, va fi şi el înlocuit cu altă rasă mai bună.

„Asta este rasa care s-a căutat până acum, dar în doi –trei ani nici aceasta nu va mai avea căutare pentru că rasa s-aamestecat cu cea românească”, a adăugat Iulian Grecu.

O altă rasă de porc care îl  înlocuieşte pe Ghiţă şi în curând pe Jack din gospodăriile crescătorilor este porcul vietnamez.

Această specie are stratul de grăsime aproape inexistent, carnea lor fiind mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine cholesterol, mai sunt cunoscuţi şi ca "porcii ecologici", deoarece aceştia sunt ierbivori.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite