Turnu Severin: Vasile Popescu, omul care a învățat de la călugări cum să facă „sporul casei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Vasile Popescu, omul care a învățat de la călugări cum să facă „sporul casei”
Turnu Severin: Vasile Popescu, omul care a învățat de la călugări cum să facă „sporul casei”

Vasile Popescu și-a urmat pasiunea și a învățat secretele producerii sticluțelor de sporul casei. Mecanic de meserie, omul aranjează în sticle roadele pământului, cu pasiune și simț estetic.

Sticluțele de sporul casei, sau rodul pământului, sunt simbolul belșugului, speranței și biruinței. Vasi Popescu, așa cum îi spun prietenii, a fost întotdeauna pasionat de aceste sticluțe. „Totul a început în momentul în care am văzut sticluțele de sporul casei. Mi-au plăcut foarte mult, îmi doream să le fac singur, pentru că moștenesc de la tatăl meu pasiunea pentru manufactură, dar nu știam cum se face”, ne spune Vasi. Apoi, destinul parcă a ținut ca pasiunea sa să devină realitate. „Fiind în vizită la o mânăstire din Transilvania, am stat la discuții cu niște călugări de acolo. Unul dintre ei, foarte bătrân și un om extraordinar, probabil a văzut că îmi plac lucrurile astea de suflet și din vorbă în vorbă, mi-a spus toate secretele producerii unei sticluțe de sporul casei”, povestește artizanul.

Le face cadou prietenilor

După ce a primit tainele acestui meșteșug, Vasi Popescu s-a apucat de treabă și a pus în practică ceea ce a învățat. Teoria, combinată cu ideile proprii și cu pasiune, au dat naștere unor modele variate de sticle de sporul casei, pe care autorul lor le oferă prietenilor drept cadouri. Fiecare încăpere din casa sa are o sticlă de rodul pământului, iar rudele și prietenii se bucură și ei de ceea ce iese din mâinile meșteșugarului. „La sporul casei, fiecare amănunt contează și sunt multe, ele trebuie să reziste în timp, să fie curate, naturale, adică pus în el doar roade ale pământului, nimic artificial”, mai spune Popescu, care povestește din tainele acestui meșteșug.

„Peste ce m-a învățat el, cu uscatul și aranjatul, am mai venit și eu cu idei, de exemplu am început să vopsesc bobițele de cuarț, pentru a fi plăcute privirii. Apoi am încercat să fac tot felul de modele. E destul de muncă la aceste sticluțe, trebuie cel puțin 13 tipuri de semințe care trebuie curățate, uscate și așa mai departe. Apoi aranjarea cât mai simetrică și atrăgătoare. Dacă nu sunt uscate bine, mucegăiesc, daca nu sunt vopsite bine se lipesc de sticlă și între ele. Un amănunt important e ca nu trebuie uscate la soare, pentru că își schimbă forma și culoarea, așa că eu le usuc la umbră. Important este să păstrezi frumusețea bobului. În primul rând trebuie sa îmi placă mie, daca nu îmi place cum iese, o stric. Fiecare sticluță are frumusețea ei”, ne spune artizanul.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite