Pompierii caută voluntari/ „Vreau să fiu voluntar!”, campanie lansată de IGSU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2011 a fost denumit Anul European al Voluntariatului, în care, dintre cele 100 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene implicate în activităţi de voluntariat, aproximativ patru milioane au fost români

Pe parcursul acestui an, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară, prin inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, campania naţională de informare şi sensibilizare “Vreau să fiu voluntar!”, având ca public-ţintă administraţia publică locală şi cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani.

„Scopul acestei campanii este de a face cetăţenii să conştientizeze importanţa voluntariatului în România şi cooptarea a cât mai multor tineri în rândul voluntarilor”, a declarat  Ramona NISTOR, purtător de cuvânt ISU Mehedinţi.

La nivelul judeţului Mehedinţi, sunt constituite şi funcţionează 66 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, dintre care numai 9 sunt dotate cu autospeciale de intervenţie.

Din păcate, dintre cele nouă autospeciale, doar trei sunt dotate atât cu accesorii de prevenire şi stingere a incendii, cât şi cu accesorii de descarcerare, iar cele şase dotate cu accesorii doar de stingere a incendiilor au şi durata de exploatare depăşită cu cel puţin 10 ani, fapt ce generează cheltuieli mari pentru întreţinere în raport cu performanţele tehnice scăzute.

Procentul personalului serviciilor voluntare este de 93%. Cu toate greutăţile întâmpinate, în anul 2011, SVSU au participat la 338 intervenţii, dintre care 163 au fost asigurate individual, iar 75 în colaborare cu forţele profesioniste ale I.S.U. Drobeta al judeţului Mehedinţi.

La nivel naţional, în serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă activează 112.571 persoane. Dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă este insuficientă şi nu acoperă riscurile potenţiale din sectorul de competenţă.

Raportat la situaţia din alte state europene, în România există deficienţe privind dotarea şi pregătirea personalului din serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, cauzate, în special, de percepţia administraţiei publice locale şi a cetăţenilor, privind voluntariatul, dar şi de costurile de întreţinere a unor asemenea servicii.

Din totalul celor 176.837 de intervenţii înregistrate în baza statistică a I.G.S.U., serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au participat la 12.845 (7%), dintre care, la 6.985 (4%) au acţionat singure.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite