Turnu Severin: Poliţiştii şi camerele video, de veghe la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii severineni au împărţit, ieri, pliante prin oraş pentru a conştientiza populaţia că votul ilegal înseamnă închisoare.

Poliţiştii severineni au împărţit, ieri, pliante prin oraş pentru a conştientiza populaţia că votul ilegal înseamnă închisoare. Astfel de acţiuni au loc în toate localităţile din judeţ, distribuirea fluturaşilor făcându-se de la sediile posturilor de poliţie, primăriilor şi instituţiilor publice. “Atragem atenţia cetăţenilor să manifeste responsabilitate, pentru că amenzile sunt drastice”, a precizat cms. şef Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi. În ceea ce priveşte menţinerea ordinii în ziua votului, în cele 68 de secţii de votare  speciale vor fi instalate camere video pentru evitarea situaţiilor de vot multiplu. Este pentru prima dată când, în Mehedinţi, numărul total al secţiilor depăşeşte 350. 

Toţi lucrătorii IPJ, angrenaţi în alegeri
Potrivit comandantului IPJ Mehedinţi,  toţi angajaţii inspectoratului, circa 800 de persoane vor fi mobilizate pentru asigurarea desfăşurării corecte a procesului electoral. Totodată, se vor forma echipe ale poliţiei locale pentru a interveni imediat în ziua alegerilor la orice sesizare. Verificările în astfel de cazuri vor fi făcute de poliţişti cu competenţe judiciare şi vor fi preluate de echipe de cercetare şi de procurori. De asemenea, la  dispeceratul 112 va exista un operator pentru a răspunde tuturor solicitărilor venite din partea cetăţenilor. De la începerea campaniei, poliţiştii au înregistrat cinci incidente minore pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, majoritatea constând în deteriorarea materialelor de propagandă.
 
Pedepse şi sancţiuni
Conform prevederilor legale, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Fapta persoanei care votează, fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite