Turnu Severin: Podoabe romane din sârmă de aluminiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Podoabe romane din sârmă de aluminiu
Turnu Severin: Podoabe romane din sârmă de aluminiu

Timp de aproape două luni de zile, cei 25 de elevi participanți la Școala de vară „Să redescoperim viaţa romană de la Drobeta”, respectiv la atelierul de podoabe romane, au reușit să realizeze mai multe bijuterii, un adevărat tezaur roman.

Și toate acestea din resturi de sârmă de aluminiu sau cupru. Podoabele vor fi purtate de colegii lor în această toamnă, cei de la atelierul de teatru roaman, care vor susține un grandios spectacol în curtea muzeului. Conform coordonatorului acestui atelier de podoabe romane, Maria Bălăceanu, podoabele sunt adevărate  artefacte cu valenţe multiple și fac parte integrantă din artă, în ansamblul ei. “Apariţia acestei arte se poate urmări chiar din cele mai îndepărtate perioade istorice, însoţind istoria umană de la începuturi, uneori luând-o înaintea vestimentaţiei. Podoabele au apărut spontan, din nevoi estetice sau ulterior, din capricii ale modei”, susţine Maria Bălăceanu.

Mai întâi teorie şi apoi practică

Pentru ca rezultatul acestui atelier de lucru să se ridice la nivelul aşteptărilor, coordonatorii au ţinut ca elevii să participle mai întâi la unele cursuri privind podoabele romane, acestea fiind privite ca şi valorificarea plenară a elementelor de cultură materială şi spirituală din perioada romană existente în perimetrul nostru de interes.

„Am ţinut mai întâi ca copii să  recepţioneze un minim de cunoştinţe teoretice necesare pentru a înţelege rolul podoabelor în cadrul unei societăţi, în general, să-şi însuşească cunoştinţelor teoretice despre semnificaţiile şi utilităţile podoabelor, ca element de cultură materială şi spirituală, deopotrivă, însuşirea noţiunilor teoretice privind genurile de podoabe, tipurile şi variantele din cadrul fiecărui gen, dar şi  însuşirea elementelor de decor, motive, alte elemente de limbaj artistic, stilistic, necesar în comunicarea cunoştinţelor despre acest gen de artefacte”, mai susţine Maria Bălăceanu.

Podoabe romane din resturi de sârmă
 

După ce copii au petrecut ceva timp în sălile de expoziţii, unde au încercat să-şi facă o idee despre podoabele romane, cei 25 de elevi au trecut la confecţionarea propriu zisă a acestor obiecte. Şi pentru ca totul să iese cât mai aproape de realitatea anilor de la începutul primului mileniu, copii au realizat pentru început desenele obiectelor ce urmau a le confecţiona.

„Eu mi-am propus să confecţionez o serie de diademe, brăţări şi un colier. Diademele şi brăţările le voi face din sârmă de aluminu, iar colierul din sârmă de cupru”, a declarat Daria Şulţ, o elevă de la Şcoala Generală nr 11, participantă la acest atelier. De altfel, Vivian Becheru, elev de 11 ani, a hotărât să confecţioneze mai multe inele, atât din sârmă de aluminiu, cât şi din sârmă de cupru. „Eu voi face inele și câteva fibule. Îmi place să lucrez obiecte aşa mici şi care necesită o atenţie cât mai mare”, susţine Vivian. Cât despre reuşita acestei şcoli de vară, directorul muzeului, Sorina Matacă, susţine că aceasta se va vedea cel mai bine în toamna acestui an, când va avea loc un extraordinar spectacol, în care protagoniştii vor îmbrăca şi vor purta podoabele romane confecţionate de aceşti copii.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite