Pensionarii mehedinţeni pregătesc proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârstnicii vor indexarea pensiilor cu rata inflaţiei în luna septembrie, în loc de ianuarie 2012. Bine reprezentaţi la nivel naţional, pensionarii mehedinţeni se alătură celor din ţară şi anunţă proteste în cazul unui nou refuz.

Oamenii sunt nemulţumiţi de venituile tot mai mici şi cer indexarea pensiilor cu valoarea inflaţiei, cel mai târziu în luna septembrie a acestui an, în loc de ianuarie 2012, aşa cum se stipulează în noua lege a pensiilor.

Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România(FNSPR), al cărei vicepreşedinte este şeful pensionarilor mehedinţeni, Romulus Predescu, a purtat mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii Ministerului Muncii, fără a ajunge la un rezultat favorabil.

„Ministrul ne-a răspuns într-un mod lapidar, se cere moderaţie şi nu este posibilă, deocamdată, indexarea pensiilor”, se arată în comunicatul emis de FNSPR.

Refuzul ministerului a readus în discuţie problemele cu care se confruntă pensionarii, iar sindicaliştii din Mehedinţi sunt categorici în ceea ce priveşte deficienţele din sistem.

„Suntem foarte aproape să picăm în groapă. Nivelul de trai al vârstnicilor a scăzut dramatic în ultima perioadă, la fel şi puterea de cumpărare. Pensionarii vin la mine şi îmi spun problemele lor, iar majoritatea trăiesc încordaţi, cu grija zilei de mâine”, ne-a spus preşedintele Sindicatului Pensionarilor din Mehedinţi, Romulus Predescu.

Sănătatea, cea mai mare problemă

Dacă problemele cu care se confruntă nu vor fi rezolvate, pensionarii mehedinţeni ar putea ieşi, din nou, în stradă.

„Oamenii mor pentru că nu au bani, hrană şi medicamente. La sănătate sunt cele mai mari probleme, dacă nu există medicamente la farmacia din spital, oamenii trebuie să se descurce, să cumpere din banii lor, ceea este o ruşine. Tragem un semnal de alarmă, nu putem trăi în aceste condiţii. În perioada următoare, dacă vom fi în continuare sfidaţi, vom discuta şi cu autorităţile locale şi judeţene şi vom recurge la proteste”, mai spune Romulus Predescu.

Concret, vârstnicii vor aplicarea în devans a dispoziţiei referitoare la indexarea pensiilor, prevăzută în legea 263/2010, ceea ce ar aduce o mărire a pensiilor cu circa 8%.

„De doi ani ne-au fost îngheţate pensiile, ba mai mult, ni s-au micşorat, ne-au pus să plătim contribuţie la sănătate. În acest timp, preţurile au crescut foarte mult, nu ne putem descurca în acest ritm. În fiecare lună dau cam 300 de lei pe medicamente, ori eu am o pensie de 430 de lei. Vă imaginaţi cum trăiesc cu 130 de lei pe lună, după peste 30 de ani de muncă”, se plânge Nicolae Mărgărit, un pensionar în vârstă de 69 de ani.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite