VIDEO/Schimb de experiență între pensionari: Mehedințenii merg la băi in Timoc, sârbii vin la Herculane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârstnicii din cele două țări vor beneficia de reciprocitate în ceea ce privește stațiunile de relaxare din Mehedinți și Timoc. Luna viitoare va fi stabilit un calendar comun de acțiuni ce vizează dezvoltarea socială, sănătatea, pensiile, dar și viața cultural-sportivă.

 Vârstnicii din Mehedinți vor avea acces la stațiunile de relaxare din Timoc, la prețuri reduse și beneficiind de condiții de excepție, pentru care, altfel, ar fi nevoiți să plătească. În schimb, stațiunile Bala și Herculane vor fi puse la dispoziția celor din Serbia.

Sindicatul Județean al Pensionarilor din Mehedinți a venit cu ideea unui program comun de activități, realizat în colaborare cu omologii din localitățile regiunii Timoc - Bor, Zaicer, Negotin, Donji Milanovac, Sip sau Majdanpek.

„Practic, se continuă o tradiție. Cu 20 de ani în urmă, eram membru în cadrul Comitetului Județean și mă ocupam chiar de acest domeniu al schimburilor de experiență pe latură culturală sau sportivă, cu diverse organizații din Timoc. Acest nou protocol de parteneriat este continuarea unei tradiții între români și sârbi”, ne spune Romulus Predescu, președintele sindicatului pensionarilor.

Pensionarii români, impresionați de facilitățile vecinilor
Săptămâna trecută, reprezentanții pensionarilor din Mehedinți le-au făcut o vizită celor din Serbia și au fost impresionați de condițiile de care dispun aceștia. La întâlnire au participat peste 400 de pensionari din cele două țări, dar și oficialitățile locale din țara vecină.

„Le-a fost dat un sediu imens cu restaurant, cofetărie , sală de ședințe și sală de jocuri și nici nu plătesc vreo taxă către stat. De altfel, toate cheltuielile de întreținere sunt gratuite pentru sediu, iar pensia lor medie este de 240 de euro. Sunt mult mai respectați acolo și acest lucru se vede în facilitățile ce le sunt oferite”, mai spune liderul pensionarilor din Mehedinți.

Posturile TV din Mehedinți, cerute la Negotin
În luna noiembrie, pensionarii se vor întâlni, din nou, la Negotin, pentru a stabilii un calendar comun de activități care să vină în ajutorul pensionarilor din cele două țari.

Ne vom întâlni la Negotin cu reprezentanții tuturor localităților din program și vom pune la punct un program de parteneriat care să cuprindă atât acțiuni culturale și sportive, cât și puncte legate de pensii, sănătate sau parte socială”, anunță Romulus Predescu.

Una dintre rugămințile pensionarilor sârbi a fost ca sindicatul mehedințean să facă demersuri pentru ca posturile locale de televiziune să fie receptate și în Negotin.

Vor să-i facă pe sârbi „pensionari europeni”
Ideea a venit în urma unui studiu efectuat anul trecut, care arată că în localitățile respective sunt foarte mulți pensionari.

„Noi oricum eram înfrățiți prin cele două hidrocentrale și prin alte câteva obiective economice, am zis să ne înfrânțim și la acest nivel. Cu această mișcare, vom aduce și organizațiile din Serbia mai aproape de Uniunea Europeană a Pensionarilor”, susține Romulus Predescu.

Stațiune de ski din Serbia

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite