Pensii mai mici pentru 25.000 de pensionari din Mehedinți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârstnicii sunt nemulțumiți de decizia Guvernului prin care sunt obligați să plătească 5,5% către sănătate. Oamenii au depus contestații la Casa Județeană de Pensii și așteaptă un răspuns favorabil. În caz contrar, merg în instanță.

Pensionarii mehedințeni sunt nemulțumiți de ordonanța emisă de Guvern, conform căreia cei cu pensii de peste 740 de lei sunt nevoiți să plătească o contribuție de 5,5% către Casa de Asigurări de Sănătate.

Președintele sindicatului pensionarilor din Mehedinți, Romulus Predescu, anunță că vârstnicii au început deja să depună cereri la Casa Județeană de Pensii pentru a fi scutiți de aceste contribuții, iar în cazul în care răspunsul nu va fi unul favorabil, își vor căuta dreptatea în instanță.

„Este o decizie împotriva căreia protestăm cu vehemență. Sunt măsuri luate în grabă și fără consultări prealabile, care generează neliniște și nemulțumire în rândul pensionarilor. Oamenii au început de ieri să depună cereri, iar dacă în 45 de zile nu ni se dă un răspuns favorabil, vom merge în instanță”, a spus Romulus Predescu.

Casa de Pensii primește cererile

Cererile vârstnicilor vor fi rezolvate de o comisie specializată.

Este dreptul fiecăruia să facă sesizări, contestații și așa mai departe, noi vom proceda legal și vom primi aceste cereri. Comisia Centrală de Contestații va da un răspuns în termen de 45 de zile de la data depunerii, iar dacă dânșii nu sunt mulțumiți de acest răspuns, în cel mai rău caz, pot merge în instanță”, a spus, pentru Adevărul de Seară, directorul Casei Județene de Pensii, Constantin Matei Lăpădat.

La nivelul județului Mehedinți, din cei aproape 80.000 de pensionari din sistem, aproape 25.000 au o pensie lunară ce depășește 740 de lei și intră sub incidența acestei măsuri.

Pensiile vor rămâne peste pragul de 740 de lei
În urma plății contribuției pentru sănătate, pensiile vor rămâne la pragul minim de 740 de lei.

Astfel, cei cu venitul de 741 de lei vor plăti 1 leu, iar cei cu 780 de lei, 40 de lei. Vârstnicii cu pensii mai mari de 782 de lei plătesc integral procentul de 5,5% către sănătate.

În caz contrar, oamenii riscă să nu mai beneficieze de asistență medicală gratuită.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite