Turnu Severin: Manuela Pătruțescu, de 13 ani restaurator șef al muzeului severinean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Manuela Pătruțescu, de 13 ani restaurator șef al muzeului severinean
Turnu Severin: Manuela Pătruțescu, de 13 ani restaurator șef al muzeului severinean

I-au plăcut foarte mult păpușile. Avea mereu grijă să fie întregi, curate și frumos aranjate. La 46 de ani, Manuela Pătruțescu are grijă cu sfințenie de restaurarea și păstrarea în condiții excelente a tuturor obiectelor expuse și neexpuse din Muzeul Regiunii Porțile de Fier.

Nici astăzi, Manuela Pătruțescu nu își aduce aminte ca, copil fiind, să-și fi dorit ceva anume de la viitor. Ce ține minte, este faptul că își iubea nespus păpușile, și, toată ziua avea grjă ca ele să nu rămână fără o mână sau un picior, să fie frumos îngrijite și curate. „Nu suportam să văd păpuşile murdare sau cu hainele rupte. Toată ziua le îngrijeam, le spălam şi aveam grijă să aibe hăinuţele curate. Una peste alta, eu cred că am fost un copil potolit, asta dacă trecem cu vederea peste micile boroboaţe pe care le face oricum, orice copil”, ne spune Manuela. Chiar dacă a dorit, elev sau licean fiind, să se facă ba profesor, ba doctor, a ales în sfârşit chimia. Aşa a ajuns să urmeze cursurile Facultăţii de Chimie Industrială din Iaşi.

A lucrat în domeniul chimiei

Imediat după absolvirea facultăţii, în 1986, Manuela s-a angajat ca chimist la Combinatul de Celuloză şi Hârtie, asta până în 1990. Au urmat apoi alţi 6 ani, tot în acest domeniu, de data aceasta în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Severin. „Din 1996, am venit la Muzeul Regiunii Porţile de Fier, în funcţia de conservator general. Aici m-am ocupat şi mă ocup şi astăzi cu cea mai mare atenţie de sănătatea obiectelor din muzeu.  Trebuie să veghez asupra restaurării, a condiţiilor de menţinere şi a condiţiilor de microclimat din secţiile muzeului. Aceste obiecte au nevoie de tratamente chimice, fizice, mecanice, în special obiectele de factură organică”, mai susţine Manuela Pătruţescu.

Muzeul, a doua casă


Pentru Manuela, locul de muncă înseamnă o a doua casă, iar colegii sunt catalogaţi drept a doua familie. „Aici mă simt ca şi acasă. Dacă acasă am o familie pe care o iubesc, aici am un colectiv bine închegat ce merită tot respectul şi admiraţia mea. Aici petrecem peste 8 ore zilnic împreună. Cu adevăarat a doua casă şi a doua familie”, mai susţine Manuela.


  Ce părere aveţi despre meseria pe care o practicaţi?
M.P. „Îmi place ceea ce fac şi, mai mult decât atât, vreau să fac totul ca la carte. Obiectele de care eu am grijă astăzi, trebuie să fie în stare foarte bună şi generaţiilor viitoare”

 Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, aţi mai alege meseria de restaurator?
M.P. „Am lucrat şi lucrez aici cu cea mai mare abnegaţie. Însă dacă ar fi să o iau de la capăt, din anumite puncte de vedere, cred că nu aş mai vrea să ajung aici”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite