Orşovenii au încetat să mai spere la o reţea de termoficare. De 15 ani, localnicii se încălzeasc cu lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiile dintre blocuri s-au transformat în magazii de lemne
Spaţiile dintre blocuri s-au transformat în magazii de lemne

Orşovenii au început demult să viseze la apa caldă şi căldura furnizată de un sistem de termoficare. Deşi marea majoritate a locuitorilor stau la bloc, ei se încălzesc cu lemne. Au ajuns aici, după ce sistemul centralizat de încălzire a fost distrus pe motiv că era prea costisitor.

De mai bine de un deceniu, orşovenii nu mai beneficiază de căldură şi de apă caldă. Întrucât costurile erau destul de mari, oamenii s-au debranşat, încet-încet, de la reţeaua de termoficare.

Odată ce sistemul centralizat a căzut, s-au descurcat cum au putut. Şi-au făcut cu toţii sobe, teracote sau microcentrale de apartament, iar lemnele şi le-au depozitat în garaje sau în şupe improvizate în spatele blocurilor.

e cele mai multe ori, coşurile de fum fac ca, în fiecare iarnă, blocurile să pară adevărate “locomotive”. În privinţa revenirii municipiului la sistemul centralizat, localnicii sunt sceptici. “Dacă ar fi un sistem centralizat, aş apela la el, pentru că eu locuiesc la bloc şi nu am nicio sursă de căldură. Mă încălzesc electric. Dar, nu cred că în Orşova, cel puţin generaţia mea, nu cred că va mai prinde un sistem centralizat, pentru că el practic nu mai există, iar cetăţenii au făcut investiţii majore, procurându-şi centrale termice, electrice sau sobe de teracote. Nu ştiu cine poate să mai investească încă o dată în refacerea sistemului”, ne-a spus Valentina Voicu.   

Depozitele de lemne sunt în spatele blocurilor

Pe lângă efortul financiar, mai e şi urcatul lemnelor la etaje
Orşovenii au ales lemnul, pentru că-i ieftin. Chiar şi aşa, mai ales cei bătrâni spun că-i greu cu pensia mică să se descurce peste iarnă. Încălzirea unui apartament, pe timp de iarnă, ajunge la 1.600 lei. “E scumpă maşina de lemne. Avem pensile mici, nu ne ajungem cu banii, dar nu avem încotro. Eu stau la casă, dar mai greu e pentru cei ce stau la bloc. Sparg lemnele afară şi le cară două, trei sau patru etaje”, ne-a spus orşoveanul Alexandru Gruia.

Indiferent care ar fi soluţiile edililor, acestea sunt prea scumpe pentru buzunarele unui oraş aproape mort din punct de vedere economic. La blocuri, trăiesc aproape 8000 de orşoveni, însă şi locuitorii de la case se încălzesc cu lemne.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite