Turnu Severin: Orşovenii au încetat să mai spere la o reţea de termoficare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Orşovenii au încetat să mai spere la o reţea de termoficare
Turnu Severin: Orşovenii au încetat să mai spere la o reţea de termoficare

Orşovenii au început demult să viseze la apa caldă şi căldura furnizată de un sistem de termoficare. Deşi marea majoritate a locuitorilor stau la bloc, ei se încălzesc cu lemne. Au ajuns aici, după ce sistemul centralizat de încălzire a fost distrus pe motiv că era prea costisitor.

De 15 ani, orşovenii nu mai beneficiază de căldură şi de apă caldă. Întrucât costurile erau destul de mari, oamenii s-au debranşat, încet-încet, de la reţeaua de termoficare. Odată ce sistemul centralizat a căzut, oamenii s-au descurcat cum au putut. Şi-au făcut cu toţii sobe, teracote sau micro-centrale de apartament, iar lemnele şi le-au depozitat în garaje sau în şupe improvizate în spatele blocurilor. De cele mai multe ori, coşurile de fum, lungi de 15 metri, fac ca, în fiecare iarnă, blocurile să pară adevărate “locomotive”.

Chiar dacă şi-ar dori revenirea la sistemul centralizat, localnicii sunt sceptici. “Dacă ar fi un sistem centralizat, aş apela la el, pentru că eu locuiesc la bloc şi nu am nicio sursă de căldură. Mă încălzesc electric. Dar, nu cred că în Orşova, cel puţin generaţia mea, nu cred că va mai prinde un sistem centralizat, pentru că el practic nu mai există, iar cetăţenii au făcut investiţii majore, procurându-şi centrale termice, electrice sau sobe de teracote. Nu ştiu cine poate să mai investească încă o dată în refacerea sistemului”, ne-a spus Valentina Voicu, localnică.  

Pe lângă efortul financiar, mai e şi urcatul lemnelor la etaje
Orşovenii au ales lemnul pentru că-i ieftin. Chiar şi aşa, mai ales cei bătrâni spun că-i greu cu pensia mică să se descurce peste iarnă. Încălzirea unui apartament ajunge la 1.600 lei. Cum nu au, pensionarii cumpără mai puţin. “E scumpă maşina de lemne. Avem pensile mici, nu ne ajungem cu banii, dar nu avem încotro. Eu stau la casă, dar mai greu e pentru cei ce stau la bloc. Sparg lemnele afară şi le cară două, trei sau patru etaje”, ne-a spus orşoveanul Alexandru Gruia.

Soluţiile edililor, prea scumpe pentru buzunarele orşovenilor 
Vechile centrale, nouă la număr, au fost scoase la licitaţie, ca fier vechi, urmând ca trei dintre acestea să fie folosite ca bază pentru reconstruirea altora noi. Numai că intenţiile autorităţilor nu s-au bucurat de susţinere din partea localnicilor, aceştia temându-se de costurile ridicate pe care vor trebui să le plătească. Soluţiile edililor sunt prea scumpe pentru buzunarele unui oraş aproape mort din punct de vedere economic. “Au fost soluţii, printre care încălzirea cu gaze naturale şi construirea unor centrale termice care să funcţioneze cu peleţi.

Dar, posibilităţile oamenilor sunt foarte slabe şi când s-a ajuns la un calcul, pe familie, ne-am dat seama că nu pot să amortizeze  investiţia. Acum, fiecare se descurcă pe cont propriu. Lemnele sunt aproape de noi, e pădurea aproape, mai vin şi maşinile cu lemne în piaţă”, ne-a declarat viceprimarul Orşovei, Valeriu Ungureanu. Edilii mai spun că au cerut un studiu prin care vor să afle care ar fi cea mai bună soluţie pentru energia termică.
La blocuri, trăiesc aproape 8000 de orşoveni, însă şi locuitorii de la case se încălzesc cu lemne.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite