Turnu Severin:Primăria Orşova a pierdut 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin:Primăria Orşova a pierdut 10 milioane de euro
Turnu Severin:Primăria Orşova a pierdut 10 milioane de euro

Pentru că nu deţine un operator public de apă- canal, serviciul fiind concesionat, în urmă cu trei ani, unei firme private, Orşova a pierdut un proiect depus pe post mediu, în valoare de 10 milioane de euro, în urma căruia calitatea apei urma să crească.

10 milioane de euro, bani nerambursabili. Atât au avut pe masă autorităţile orşovene pentru modernizarea reţelei de apă-canal. Dar cum serviciul a fost concesionat în 2006, iar Uniunea Europeană nu face cadouri societăţilor private, banii s-au dus pe apa sâmbetei. „Normativele eu-ropene interzic alocarea de fon¬duri acolo unde este operator privat. Din nefericire, acest operator nu a în¬ţeles să renunţe la aceste servicii, Or¬şova pierzând astfel peste zece mi¬lioane de euro. Pentru 2010, ope¬ra¬torul privat a venit cu un plan de in¬vestiţii de 12.000 de euro. Este ru¬şi¬nos!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Marius Bălu.

Edilii locali sunt legaţi acum de mâini şi de picioare când vine vorba de modernizarea respectivului serviciu. „Nu este singurul proiect pierdut pe post mediu. Dacă distribuţia şi canalizarea, epurarea apelor uzate din Orşova erau la domeniul public, în administrarea Consiliului Municipal, am fi putut accesa fonduri neerambursabile până în concurenţa sumei de 20 milioane de euro. Eram şi suntem în continuare obligaţi să realizăm eliminarea turbidităţii şi a oxidabilităţii de pe conducte, trebuind înlocuite reţelele de apă din oţel cu cele din polietilenă. Dar, pierzând acest proiect, nu ştiu dacă actualul operator are bani să facă investiţia”, ne-a precizat primarul Constantin Brăgaru.

Sătui de promisiuni, localnicii îşi fac singuri canalizarea
Grav este că, pe lângă faptul că apa ajunge la unii localnici cu porţia, este şi de o calitate îndoielnică. „Niciodată nu am avut aici canalizare. Au tot promis că ne fac şi am rămas fără ea. Apa e cu nisip. Dacă o lăsăm de cu seara, până dimineaţa, atunci se mai lasă la fund. Dar dacă o bem aşa, e dezastru, să ştiţi. N-avem alta să bem”, ne-a spus Spiridon Grigorescu, un locuitor al cartierului Poiana Stelei, care s-a apucat singur să-şi construiască o canalizare.

Problema cea mai gravă este că autorităţile locale nu mai au nicio şansă să acceseze vreun fond nerambursabil. „Suntem în imposibilitatea de a accesa aceste fonduri, suntem cu reţelele de apă sub orice critică. Se sparg permanent. La case, la oameni, apa este tulbure, prezintă deja pericolul unor infestaţii.În plus, acum mă aflu în imposibilitatea de a mai încerca să accesez vreun fond nerambursabil”, a mai spus edilul şef Brăgaru. 

Operatorul privat susţine că se pot aduce bani şi prin alte programe
Cu toate acestea, pe undeva poate îndreptăţit, adiministratorul nu pare prea întristat de pierderea banilor. „Acestea nu sunt singurele fonduri pe care le poate accesa administraţia locală, pentru a realiza unele investiţii la serviciile comunitare. Pentru că dacă ar fi singurele sau dacă ar fi interzis ca operatorul să fie societate cu capital privat, atunci consider că ar trebui să dispară din lege acea prevedere. Or, noi deţinem legal licenţele emise de ANRSC şi operăm, serviciul de apă şi canalizare şi de salubrizare în municipiul Orşova, legal, conform legilor în vigoare în România”, ne-a precizat Valentina Voicu, directorul societăţii de apă-canal din Orşova

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite