FOTOGALERIE Oana Pârvan este artistul popular mehedinţean care a câştigat bani europeni din costume populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Pârvan  este mândră de costumele populare lucrate
Oana Pârvan este mândră de costumele populare lucrate

Cracul Muntelui, comuna Ponoarele nu este doar o zonă turistică deosebită este şi un loc unde oamenii au învăţat să îmbine utilul cu plăcutul. Oana Pârvan este o astfel de persoană, tânăra de 28 de ani  a descoperit, în urmă cu opt ani de zile, că folclorul îi poate aduce un venit constant.  Ea este singurul producător de costume populare din judeţul Mehedinţi

Afacerea pornită dintr-o necesitate s-a transformat uşor într-un proiect european care i-a adus fonduri în valoare de 190.000 de euro.

„Mi-am regăsit această pasiune la 21 de ani când mergeam la festivaluri-concurs de muzică populară şi când mi-am făcut primul costum popular. Colegii mei de cântec au vrut şi ei şi aşa am început ”, a mărturisit tânăra.

Costumele populare realizate de Oana Pârvan au ajuns în toată ţara, cererile cele mai multe au venit de la Bucureşti şi Timişoara.  Ea participă la diferite târguri şi aşa a ajuns să îmbrace artiştii din câteva ansambluri folclorice.

„Noi reproducem ceea ce făceau bătrânii noştri, ţesem în război, coasem cu acul şi aţa, nu  brodăm la maşină”, a adăugat artista.

Când nu este plecată la festivaluri, tânăra îşi împarte timpul între familie, are o fetiţă  de opt ani, şi atelierul de costume populare, care acum se află în casa în care locuieşte. Ca să facă faţă cererii, Oana Pârvan este ajutată de alte nouă femei din comună care ştiu să lucreze costume populare.

Costumele populare lucrate în atelierul Oanei

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

 „Este foarte greu să produc costumele în casa mea, locuinţa mea a devenit şi casă pentru femeile care mă ajută pentru că trebuie să le asigur nişte condiţii. Prin proiectul european sper să pot ridica atelierul şi să cumpăr utilajele de care am nevoie ”, a spus Oana. 

De o frumuseţe inocentă şi cu vorba caldă specifică oamenilor de la munte, Oana Pârvan este tânăra care păstrează vii tradiţiile şi foclorul mehedinţean.

„Pasiunea pentru cântec şi cusutul acesta de care eu mă ocup, a venit  cred că din suflet şi pentru faptul că aşa am fost crescută. Eu am fost un copil crescut la ţară, la oi, şi mergeam cu oile şi cântam şi mama îmi dădea de cusut, aşa a fost copilăria mea”, a încheiat cu nostalgie tânăra.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite