Turnu Severin: O mie de candidaţi se bat pe 84 de posturi în învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din septembrie, 20 de şcoli din satele din Mehedinţi vor fi închise, iar numărul de posturi vacante scoase la concursul de titularizare se va reduce.

Şcolile din mediul rural încep încet, încet să rămână fără elevi. Anul trecut în patru astfel de şcoli s-a încetat procesul de învăţământ, iar  la 15 septembrie 20 de unităţi se vor închide. Copiii din aceste unităţi vor învăţa anul viitor în şcoala din comuna de care aparţine satul lor, vor beneficia de transport cu microbuze şcolare, iar profesorii titulari se vor muta prin transfer la alte şcoli. Cei mai afectaţi de închiderea unităţilor vor fi profesorii suplinitori.


Şcoală cu patru elevi
Decizia de a ni se închide trei şcoli, Brânzeni şi Delureni şi Grădiniţa din Şipot, ne-a afectat foarte mult pentru că pe aceste posturi aveam profesori titulari care acum vor fi transferaţi la comunele vecine. Decizia desfiinţării şcolilor a venit în urma numărului mic de copii, aveam patru într-o şcoală, iar cheltuielile nu se mai justificau“, a declarat Martinescu Elena, directoarea Şcolii Generale din Ponoare.
Din cauza desfiinţării şcolilor, şi numărul posturilor de titularizare a scăzut. Inspectoratul Şcolar Judeţean a scos pentru concursul naţional de titularizare 84 de posturi repartizate pe discipline. Cele mai multe  locuri sunt, şi de această dată, pentru educatori (20), învăţători (10) şi 7 pentru profesorii de Limba şi Literatura română. Anul acesta sunt aşteptaţi peste 1.000 de candidaţi  care se vor lupta să ocupe un loc de titular în învăţământ.
Comparativ cu anul trecut sunt cu 30 de posturi mai puţine. Locurile s-au împuţinat pentru că numărul copiilor este din ce în ce mai mic, iar primăriile nu au putut să asigure salarizarea cadrelor didactice în condiţiile stipulate în hotărârea de Guvern 1618 privind finanţarea pe elev“, a precizat Emil Mirică, inspector şcolar general.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite