Nu scăpăm de secetă până săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probleme pe Dunăre, din cauza cotelor mici ale fluviului. Punctul critic este, în zona Măgurele, acolo unde şlepurile cu un pescaj mai mare de 1,40-1,60 metri nu pot naviga.

Potrivit Căpitaniei Zonale Dr. Tr. Severin, situaţia durează de circa trei zile. În aceste condiţii, 11 nave- încărcate la capacitate mai mare decât prevăd ultimele măsuri întreprinse de autorităţile portuare- sunt nevoite să aştepte în amonte, respectiv în zonele Calafat, Severin şi Orşova.

În timp ce autorităţile aşteaptă să plouă, transportatorii înregistrează pierderi economice. „Aşteptam să vină şase nave de la Constanţa, iar de aici, trebuiau să plece alte cinci.

Înregistrăm pierderi foarte mari. Am fost nevoit să trimit oameni în concediul de odihnă, iar pe restul îi păstrez pentru lucrări de întreţinere.

Sunt probleme foarte mari, pentru că nu a mai plouat şi ar trebui să plouă cinci, şase zile încontinuu, ca situaţia să revină la normal”, ne-a precizat Radu Costel, directorul Portului Comercial Tr. Severin.
 

image

Lacurile PF I şi PF II sunt sub nivelul normal
La intratrea în ţară, debitul Dunării a scăzut, ieri, cu 30 mc/s, ajungând la 2420 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).

“în perioada următoare va fi staţionar. Este o perioadă îndelungată de secetă. Am avut, în urmă cu circa două săptămâni, circa 2350 mc/s.

Din păcate, şi lacurile PF I şi PF II sunt sub nivelul normal, aşa că pe şenalul navigabil, în aval de Porţile de Fier II, există posibilitatea să existe probleme”, ne-a spus Adrian Drăghici, directorul Apelor Române Mehedinţi.

În ultimii doi ani, navigatorii care au fost nevoiţi să traverseze Dunărea prin sectorul Gruia- Gârla Mare- Salcia au avut mari probleme din cauza pragurilor de nisip, apărute ca urmare a scăderii drastice a nivelului Dunării.

image

Au apărut primele probleme în Agricultură
Aflat ieri într-o vizită de lucru, în Mehedinţi, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că cele mai mari probleme, legate de secetă, sunt în acest moment însămânţările de toamnă.

Demnitarul a dezvăluit faptul că în guvern s-a discutat de multe ori şi problema irigaţiilor, însă în ceea ce priveşte debitul scăzut al Dunării, robinetul poate fi deschis doar de Cel de Sus şi ar trebui să plouă mult.

“Problema cea mai mare este cu însămânţările de toamnă. Am făcut o primă informare în Guvern, am dat o notă primului ministru şi vom avea probabil o întâlnire, la începutul săptămânii viitoare, cu toţi factorii de răspundere, ca să vedem ce măsuri se pot lua, mai ales cu Ministerul Agriculturii, Apele Române, toţi cei care sunt implicaţi.

Eu sper să putem rezolva problema şi să ne concentrăm, repet, pe însămânţările de toamnă”, a precizat ministrul Mediului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite