Norica Pârvulescu dă goluri pentru echipa școlii și scrie poezii în timpul liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un copil care ştie ce vrea şi este implicată în activităţi dintre cele mai diverse: sportul , făcând parte din echipa de handbal a şcolii, programul Ecoşcoala, nu în ultimul rând compune poezii, pasiune descoperită recent, în vacanţele petrecute la bunici.

Norica, aşa cum îi spun cei care o cunosc, este elevă a şcolii generale nr. 14 din Turnu Severin din clasa întâi. Nu mai are fraţi, dar spune că acest lucru nu o deranjează, din contră s-a obişnuit singură. ,, Chiar îmi place să fiu singură la părinţi”, mărturiseşte aceasta.

Pentru ea, mama este cea mai bună prietenă. ,, Putem vorbi despre orice, suntem foarte apropiate, este cea mai bună prietenă a mea, eu o tutuiesc”, ne spune Norica. Locuieşte într-un apartament împreună cu mama sa, dar ţine legăturea şi cu tatăl ei, deşi părinţii sunt divorţaţi.

Cât despre prietenele ei cele mai bune, Norica spune că se înţelege bine cu toate colegele ei. ,, Avem discuţii pe diverse teme, ne sfătuim şi petrecem mult timp împreună, chiar avem şi activităţi extraşcolare.” Cele mai bune prietene ale ei sunt Cristina şi Mădălina.

Norica este nu numai o bună prietenă, ci şi o elevă silitoare, căreia îi place să înveţe la toate disciplinele. Dintre toate materiile recunoaşte că cel mai mult îi place educaţia fizică şi limba şi literatura română. Şi limbile străine o pasionează, mai mult franceza decât engleză, poate şi pentru că mama ei a predat limba franceză şi i-a insuflat şi fiicei sale dragostea pentru limba lui Voltaire.

Este responsabilă şi cu activitatea de ecologizare de la nivelul clasei, în cadrul proiectului Ecoşcoala.

Mens sana in corpore sano

Pasiunea pentru sport s-a concretizat în participarea la concursuri de handbal feminin, împreună cu echipa şcolii. În cei trei ani de când face parte din echipa de junioare a participat la mai multe etape, atât judeţene, cât şi naţionale.

Astfel, în 2009, a participat la etapa naţională desfăşurată la Râmnicu Vâlcea, unde a obţinut locul întâi. În 2010 echipa sa de junioare, formată din 17 fete, a participat în Severin la etapa judeţeană de handbal feminin, unde s-a clasat pe locul doi.

Anul acesta, în luna aprilie, a avut loc o altă competiţie sportivă, desfăşurată la Craiova,  iar echipa de junioare la handbal feminin a reuşit să obţină locul patru.

Vasile Stoica, profesorul său de educaţie fizică şi sport, îi este şi diriginte şi a fost cel care a susţinut-o mereu. ,, Domnul diriginte are de gând să mă trimită la centrul de excelenţă de la Râmnicu Vâlcea. Dacă va fi aşa mă voi muta cu mama acolo”, ne spune micuţa sportivă.

Echipamentul sportiv este destul de costisitor, şi pentru a beneficia de cât mai multe astfel de echipamente, echipa de junioare a încheiat un parteneriat cu Clubul Şcolar Olimpic. ,, Am avut, de-a lungul timpului, mai multe echipamente. Un echipament este format din tricou şi pantaloni scurţi. Echipamentele au avut mai multe culori: roşu şi alb, albastru şi alb, la început roz şi alb” îşi aminteşte Norica.

Părinţii contribuie şi ei cu 2 la sută din salariu pentru ca odraslele să poată avea cele necesare antrenamentelor sportive. ,, Ne antrenăm în sala de sport a şcolii şi dacă părinţii nu ar da niciun ban, ar fi greu, pentru că nu am avea suficienţi bani” spune aceasta. Atunci când merg în deplasare, fetele nu dau mai mult de 100 de lei.

,,A fost foarte frumos, mi-a plăcut mult anul acesta, la Râmnicu Vâlcea, pentru că am vizitat mănăstirile de acolo, Cozia, Horezu, Govora”, ne-a spus Norica. ,,Anul trecut am avut şi o deplasare în Spania, cu ocazia unui meci amical. În august vom merge din nou acolo”, adaugă handbalista. 

Puţine persoane ştiu că Norica scrie şi poezii, care au ca temă natura, mediul înconjurător. În decembrie 2010 a publicat în revista şcolii ,, Generaţia 14”, compunerea ,, Întâlnire cu steluţa".,, Port mereu cu mine caietul în care scriu poeziile. E ca un jurnal” precizează copila de 13 ani.

Profesorii ei au numai cuvinte de laudă.,, E unul dintre elevii care îmbină foarte bine atât sportul, cât şi învăţătura, fapt dovedit de mediile de 9 şi 10” spune Vasile Stoica, antrenorul său.

Şi pe plan literar are susţinători. Alin Roateş, profesorul ei de română, spune că o supraveghează şi o îndrumă în ceea ce priveşte creaţiile literare, considerând- o unul dintre cei mai buni elevi atât la limba română, cât şi la literatura română.

Ce îţi place?

,, Îmi plac oamenii care vorbesc frumos, care sunt respectuoşi, care au bun simţ. Apreciez pe cei care sunt hotărâţi. Cred că nu trebuie făcute diferenţe între oameni. Mă bucur atunci când ştiu că prietenii mei nu îi jignesc pe cei din jur.”

Ce nu îţi place?

,,Nu îmi plac persoanele care jignesc, care se consideră ele însele cele mai importante, uitând că trebuie să ne ajutăm unii pe alţii. Nu suport persoanele răutăcioase şi intolerante care îşi umilesc semenii.”

Întrebări şi răspunsuri

Ce  liceu ai vrea să urmezi?

,,Încă nu m-am gândit. Va depinde de drumul pe care îl voi urma în domeniul sportiv.Sunt cam nehotărâtă. Tatăl meu, care a practicat şi el handbalul mă încurajează să urmez un liceu de profil. Dar mai am timp să iau o decizie.”

Cum te-ai autocaracteriza?

,, Mă consider o persoană îndrăzneaţă, motivată de ceea ce fac, pentru că îmi place. Sunt încrezătoare în forţele mele şi îmi doresc să merg mai departe, nu vreau să las pe locul doi nici şcoala, nici handbalul. Vreau să le fac bine pe ambele.”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite