Noi reclamaţii împotriva băncilor la OJPC Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Sibinescu, şeful OJPC Mehedinţi, instituţie care a câştigat procesul cu băncile
Ionuţ Sibinescu, şeful OJPC Mehedinţi, instituţie care a câştigat procesul cu băncile

Severinenii care au câştigat procesul cu băncile, reclamă faptul că nu li se pun în aplicare hotărârile definitive date de judecători. OJPC Mehedinţi are, până acum, cinci sesizări în acest sens.

Inspectorii Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Mehedinţi au primit, anul trecut, nu mai puţin de 500 de plângeri formulate împotriva a două bănci.

Oamenii au reclamat în special comisioane şi dobânzi mărite- în opinia lor- nejustificat. Cu ajutorul OJPC, unii au câştigat procesele în instanţă, însă acum au probleme cu punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti.

“În baza Legii 193/2000, nu hotărâm noi nici sancţiunea, şi nici măsura, ci instanţa. Noi am trimis plângerile oamenilor, însoţite de adresele de înaintare şi procesele verbale de constatate, întocmite de comisarii OPC, iar instanţa a hotărât să dea dreptate instituţiei noastre şi, implicit, consumatorilor.

Acum avem plângeri pentru nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive”, ne-a declarat Ionuţ Sibinescu, şeful OJPC Mehedinţi.

Potrivit sursei citate, până acum, aproximativ 50 de consumatori au câştigat, în Mehedinţi, procesul împotriva băncilor, aceştia fiind reprezentaţi în două procese. Alte şapte procese se află deja pe rol.  

Ionuţ Sibinescu, şeful OJPC Mehedinţi


Puşi să plătească probleme imaginare

Valentin S. este unul dintre severinenii al căror dosar se află deja în instanţă. În urmă cu trei ani a luat un credit în valută, cu ipotecă pe o garsonieră.

Tânărul susţine că prin diferite comisioane şi asigurări, banca i-a încasat, nejustificat, aproape 10.000 lei. Iar ceea ce l-a scos din minţi a fost faptul că, pe lângă asigurarea garsonierei, a fost nevoit să plătească şi o asigurare pentru „apă de conductă şi refulare”.

„Poliţa de asigurare 2010-2011 cuprinde un paradox. Având în vedere că garsoniera mea este la etajul IV, într-un bloc de patru etaje, pe poliţă apare şi următoarea asigurare: apă de conductă şi refulare.

Adică ce să refuleze?! WC-ul meu la etajul IV?! Păi şi ăluia la parter ce-i mai refulează atunci?! Iar în caz de refulare, suma asigurată e de 1000 euro. Sumă ce mi-a fost adăugată practic la valoarea creditului iniţial”, susţine tânărul.

Dosarul acestuia a ajuns deja în instanţă. „S-a judecat fondul. Instanţa de judecată a observat că oamenii au dreptate întru totul. A pronunţat o sentinţă temeinică şi legală, în sensul de a obliga banca să restituie toate sumele încasate pe nedrept cu titlu de comision de risc.

Aşteptăm şi decizia tribunalului care, speram noi, să fie la fel de luminată ca şi instanţa de fond. Mai cu seamă că mai există hotărâri date, şi de judecătorie, dar şi de tribunal, în acelaşi sens, care le-au dat câştig de cauză oamenilor, astfel încât se poate reţine „ca o autoritate de lucru judecat”, a conchis Valentin S.

Anul trecut, în Mehedinţi, băncile au fost sancţionate cu 300.000 lei, iar peste 300 de dosare au ajuns în instanţă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite