Nepăsare pentru fondurile europene/ La şcoala Izvorălu, lucrările au întârziat din cauza muncitorilor care au lucrat lent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tâmna, Plopi şi Izvorălu, lucrările de reabilitare ale şcolilor nu au fost gata la timp, întrucât ori nu mai sunt bani, ori constructorul nu a mai avut cu cine să lucreze.

Reabilitarea şcolii din Izvorălu, comuna Tâmna, au început în urmă cu un an şi trebuia să se încheie pe 31 august. Constructorul nu s-a încadrat însă în termen, cei 50 de elevi fiind trimişi să înveţe în satul învecinat, Plopi, aflat la patru kilometri distanţă, într-o clădire renovată pe jumătate. 

Aşa arată holul şcolii din Plopi

image

„De-atâta timp nu s-a mai făcut ca să intre copiii în ea! Acum zic că să se ducă copiii tocmai la Plopi. Şi după-masa! Păi ce să înveţe bieţii copii, că bvine iarna?!”, ne-a spus Mărioara Badea, o localnică din Izvorălu.

Prefectul a dispus control

Din lipsa banilor, nici la şcoala din Plopi nu s-a încheiat reabilitarea (făcută cu bani veniţi pe HG), iar condiţiile sunt sub orice critică: grupurile sanitare nu au uşi, iar în clasele în care învaţă copiii veniţi din Izvorălu, pachetul şi mobilierul sunt în mare parte distruse sau, în unele, nu există nici măcar tablă.

Grupurile sanitare de la şcoala Plopi nu au uşi

image

Din păcate, lucrările nu au fost finalizate la termen nici la şcoala din Tâmna. 

Aşa arată una din sălile de clasă de la Plopi, în care au fost primiţi copiii din Izvorălu

image

Investiţia în reabilitarea şcolii Izvorălu se ridică la circa 900.000 lei, bani veniţi prin Banca Mondială. Potrivit autorităţilor, la întârzieri s-a ajuns din cauza faptului că muncitorii firmei constructoare au părăsit şantierul.

Noua şcoală din satul Izvorălu nu are încă uşi, obiecte sanitare şi corpuri de iluminat

image

“Din motive necunoscute de mine, lucrările n-au fost finalizate. Am înţeles că e vorba de bani. Oamenii n-au fost plătiţi la timp şi au plecat. Mai sunt mici retuşuri: uşile, racordare curent electric şi verificările la centrală”, ne-a declarat Constantin Mogonea, directorul şcolii din Tâmna.

Şeful de şantier recunoaşte că sunt probleme: “Sunt întârzieri şi la salarii, o parte din oameni au plecat. Aprovizionarea cu materiale lasă de dorit. Nu e vorba că sunt doi oameni… dar sunt de la depărtare şi au mai plecat din ei acasă”.

Prefectul anunţă un control
Prefectul Ion Mîţu a anunţat ca va trimite corpul său de control, împreună cu reprezentanţi ai ISJ, Primăriei Tâmna, dar şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, pentru a verifica modul în care s-au cheltuit banii alocaţi pentru această investiţie.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că vinovat de întârzierea lucrărilor de la Izvorălu este constructorul care a lucrat lent. „Şcoala de la Izvorălu este pe fonduri europene, trebuie să se termine.

Luna aceasta, sigur se va finaliza. Au lucrat puţin mai lent cei care sunt acolo”, ne-a spus Melania Raicu, consilier tehnic în cadrul ISJ Mehedinţi. Prefectul a anunţat deja că va amenda constructorul pentru că nu s-a încadrat în termenul stabilit în contract.   

La grădiniţă, într-o ruină
Conducerea şcolii a decis ca cei mici să meargă la grădiniţă în Izvorălu. Localnicii au acceptat, doar ca să-şi ştie copiii mai aproape de casă. “Acum câţiva ani, au vrut s-o fărâme de tot. Acuma au băgat copiii în ea, ca dacă şcoala de la vale nu e gata nici acum… nu ştiu ce e cu ea. Am pune şi noi câte o sută, două, să vină cineva să o repare, că nu se ocupă nimeni de ea”, a adăugat Mărioara Badea.

image

Clădirea din Izvorălu în care sunt aduşi copiii la grădiniţă

 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite