NICULINA CRIVĂȚ coase scene biblice pentru bisericile din oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de croitorie încă de la o vârstă fragedă, Niculina s-a decis să își pună priceperea în slujba divinității, care a ajutat-o să treacă prin momentele grele ale vieții. Adevărate opere de artă, lucrările ei sunt expuse în bisericile din Severin.

Niculina Crivăț a crescut fără mamă de la vârsta de 3 ani și jumătate, astfel că știe ce înseamnă greutățile vieții. A încercat mereu să își facă un rost în viață și să-și ajute copiii.

„Sunt o persoană foarte credincioasă, pentru că nu am avut alt ajutor în viață decât cel oferit de divinitate. Tot timpul când mi-a fost greu, divinitatea a fost cea care m-a ajutat să merg mai departe. Nu m-am tras dintr-un neam sărac, nici de minte, nici de bani. Săracă am fost doar de mamă”, este mărturisirea impresionantă a femeii.

„Croitoria a fost și este pasiunea vieții mele. Încă de la vârsta de 4-5 ani, eram fascinată de nea Ion, croitorul satului, pe care tatăl meu îl chema acasă pentru a-i face haine de iarnă. De atunci mă gândeam că mi-ar plăcea să fac și eu același lucru. Apoi, pe parcurs, am lucrat de la croitorie simplă, până la blănărie și cojocărie”, mai spune Niculina.

Deși a absolvit o școală de croitorie, nu a reușit să își găsească un loc de muncă în acest domeniu, astfel că s-a angajat la Combinatul de Prelucrare a Lemnului, în anul 1965, unde a activat timp de 12 ani. Chiar și aici, a lucrat într-o secție legată strâns de domeniul artei, secția de îmbinare estetică pentru fețele de mobilă.

Pasiunea și înclinațiile ei către artistic au ajutat-o foarte mult să își facă treaba așa cum trebuie. „Tot timpul m-am gândit că mașina de îmbinat furnirul are foarte multe lucruri în comun cu mașina de cusut, astfel că am reușit să mă adaptez foarte repede și să-mi pun în valoare latura artistică”, ne spune Niculina.

Lucrează două luni la un tablou
 Chiar dacă nu a reușit să se angajeze în domeniul ei, pasiunea pentru croitorie a determinat-o să revină la această îndeletnicire. Și-a făcut un atelier propriu, unde lucrează și acum.

„După 12 ani de muncă la combinatul de mobilă, m-am gândit că ar fi mai bine pentru mine să obțin o autorizație și să lucrez croitorie pe cont propriu. Am reușit acest lucru și am atelierul din 1977”, ne spune Niculina.

Niculina Crivăț a împletit pasiunea pentru croitorie, priceperea și credința puternică, pentru a trece la un nou nivel în meseria ei.

A început să coasă manual tablouri bisericești, iar lucrările ieșite din mâna ei sunt amplasate, la fiecare sărbătoare, la biserica Sfântul Dumitru din Severin.

„M-am gândit să redau, cu ajutorul acului, toate scenele biblice importante. Am folosit ca model diverse icoane. Luam chipul lui Iisus dintr-o icoană, îngerii din alta și le puneam cap la cap. Apoi începeam să cos. La un singur tablou de acest gen muncesc în jur de două luni, dar asta înseamnă muncă zilnică și uneori chiar și noaptea”, ne spune femeia.

Niculina Crivăț are la activ patru tablouri înfățișând Nașterea Domnului, Adormirea Maicii Domnului sau alte scene biblice importante.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite