Muzicianul VIOREL BĂLĂ se destăinuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIOREL BĂLĂ
VIOREL BĂLĂ

Viorel Bălă este unul din numele mari ale muzicii severinene și nu numai. Deși are o  activitate încununată de succes, muzicianul nu poate sta departe de muzică și vrea să readucă la viață corul Doina, înființat de Ștefan Paulian în secolul XIX.

Traiectoria muzicală ascendentă a lui Viorel Bălă a început pe când artistul se afla în gimnaziu. „Totul a plecat de la momentul când părinții mei au primit cadou de la o mătușă, un clarinet. Eu eram pe atunci în clasa a VI-a și m-a fascinat acest instrument din prima clipă. Cel care mi-a descoperit talentul prima dată a fost directorul de atunci al Palatului Copiilor, care a venit la părinții mei și le-a spus că eu nu voi face nimic altceva în viață decât muzică. Și așa a fost”, își amintește muzicianul.

La recomandarea lui Petre Severin, care conducea școala de muzică din oraș, a mers la Craiova pentru a urma cursurile liceului de muzică, făcând parte din prima promoție a acestei instituții. A terminat Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, cu media de licență 10, fiind printre puținii care au reușit acest lucru. „La secțiunea licență, doar eu și Mădălin Voicu am primit nota 10”, ne spune Viorel Bălă.

Artistul nu s-a mai despărțit de clarinet. Ca instrumentist, a început ca membru al orchestrei semi-simfonice din Turnu Severin, condusă de regretatul Iulian Andreescu. În paralel, a fost dirijorul mai multor formații corale.

„Ca dirijor am început cu corul din Vânju Mare. Apoi am trecut la școala 3 din Severin, unde am reușit să conduc corul spre câștigarea locului 1 pe țară și să transform școala 3, dintr-o instituție recunoscută pentru matematică, într-o școală care cântă. Din 200 de elevi, 165 erau chitariști. Rămâneam până seara târziu și repetam pe holurile școlii”, povestește artistul.

Locul 3 în Europa cu „Vox Dunaris”

În 1990 a venit la liceul de muzică din Severin, unde a preluat corul „Vox Dunaris”. „Putem spune că Vox Dunaris este  opera  mea. El se confundă cu persoana mea, pentru că am reușit cu acest cor unele din cele mai mari satisfacții din carieră. Cele două premii internaționale câștigate ca dirijor al corului Vox Dunaris au încununat cariera mea în activitatea corală. Este vorba despre premiul 3 la festivalul internațional Robert Schumann, desfășurat în Germania, în 1998. Nu e ușor să iei locul trei în Europa. De atunci suntem membri ai Interkultur Muzica Mundi, cu sediul în Germania și suntem invitați în permanență la toate festivalurile mondiale. De asemenea, în 2009 am obținut premiul 1 la festivalul internațional de la Budapesta”, ne spune Viorel Bălă.

Alături de Vox Dunaris, a înființat Vox Dunaris Junior, formație rezervată copiilor din clasele V-VIII, cor care a reușit deja să câștige un trofeu oferit de Radio Craiova. A făcut parte din jurii de specialitate, la concursuri desfășurate în toată Oltenia, iar ca profesor, Viorel Bălă a reușit să-și îndrume elevii spre cariere strălucitoare. Foștii săi învățăcei activează acum în formații de renume, precum orchestra Radio din București, Opera Națională sau corul Madrigal.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite