Muncesc pentru Dumnezeu cu multă dăruire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Săvescu ne arată, mândru, una din icoanele realizate în atelier
Florin Săvescu ne arată, mândru, una din icoanele realizate în atelier

Câţiva tineri rămaşi fără un loc de muncă au fost ajutaţi de Asociaţia Filantropia din Severin. Au fost formaţi în tâmplărie şi angajaţi într-un atelier de icoane. 

Circa 600 de icoane ies, lunar, din mâinile angajaţilor atelierului de icoane, pus pe picioare de Asociaţia Filantropia din Severin. Obiectele de cult sunt scoase la vânzare, iar comenzile au început să curgă din toate părţile, chiar şi din afara ţării.

„Am avut o comandă de la un preot din Belgia. Avem comenzi, dar ne dorim mult mai mult”, ne spune Alina Claudia Eşu, o tânără de 29 ani, care şi-a găsit în sfârşit meseria ce o reprezintă. Iar ceea ce a ajutat-o să găsească acest loc de muncă a fost apropierea de biserică.

Mergând la slujbe, a auzit de proiectul asociaţiei şi s-a înscris la cursuri. Acum, are o calificare şi e plătită pentru munca prestată. „Lucrez cu multă dragoste şi bucurie, pentru că fac chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului şi al sfinţilor. Şi asta îmi oferă linişte şi pace sufletească. Nu mă stresează nimeni”, ne spune tânăra.

Alături de ea sunt alte patru persoane, calificate şi ele în dulgherie, tâmplărie şi parchetărie. Lucrează cu multă atenţie şi migală... Doar muncesc pentru Dumnezeu.

„Am lucrat patru ani în şantierul naval, dar cum s-au făcut disponibilizări masive, am rămas fără loc de muncă. Prin cunoştinţe, am aflat despre programul părintelui Stelian Corcoveanu. Mi-a răspuns cu braţele deschise şi, văzând că-mi dau interesul şi-mi place ceea ce am învăţat, mi-a oferit şansa să lucrez aici. Este curat, este frumos şi, în acelaşi timp, liniştitor”, ne spune, la rândul lui, Florin Săvescu (25 ani) din Orşova.

Angajaţii atelierului de icoane sunt cazuri sociale

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA CUM ARATĂ ATELIERUL

Atelierul de icoane a fost înfiinţat, în urmă cu câteva luni, printr-un proiect iniţiat de Asociaţia Filantropia, în parteneriat cu Patriarhia Română şi cu Asociaţia Nonprofit Enterprise and Self-sustenability Team-Europe şi susţinut financiar prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Este o întreprindere socială care execută, la comandă, icoane litografiate pe pal sau plastifiate, de diferite mărimi, reprezentând sfinţi sau praznice din calendarul creştin orthodox.

Asociaţia a câştigat un concurs cu această idee şi a obţinut 58.000 de lei pentru înfiinţarea atelierului. A achiziţionat materie primă şi utilaje, a format profesional zece tineri aflaţi în dificultate şi a angajat cinci dintre ei.


În ce sunt investiţi banii obţinuţi din vânzarea icoanelor, află vineri în cotidianul Adevărul!

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite