Moartea se plăteşte scump la Drobeta Turnu Severin. Înmormântarea costă între 4000 şi 10.000 de lei, în funcţie de preferinţele rudelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cheltuieli mari pentru rude şi profituri uriaşe pentru cei care au învăţat că moartea se plăteşte bine.  Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Mehedinţi, lunar, sunt înregistrate 300 de decese, de aceea mulţi comercianţi s-au specializat în serviciile funebre

Verginica Ancuţa a cheltuit 5000 de lei pentru înmormântarea unui unchi. „Sicriul cu trusoul aferent, preotul, hainele, locul de veci şi restaurantul, bunurile oferite rudelor şi cunoscuţilor  au ridicat nota de plată”, a mărturisit femeia.

La acestea s-au adăugat banii aruncaţi de pomană peste mort şi plata persoanelor fără adăpost care şi-au făcut un obicei din a plimba coroanele de la poarta cimitirului la groapă, serviciu care costă cinci lei de persoană.

image

De aceea, la cimitirele din muncipiu sunt agenţi de pază care nu-i lasă pe oamenii fără adăpost să deranjeze familia îndurerată. Pe nota de plată pentru înmormântare intră cele trei zile în care preotul citeşte ieşirea sufletului şi săvârşeşte slujbele necesare pentru un astfel de eveniment, costul fiind de 200 de lei.

„Nu există o taxă de înmormântare.Cine are dă, cine nu are, nu dă”, a declarat Georgică Negrescu, preot Biserica Grecescu. O coroană de flori artificiale costă între 15 şi 25 de lei, preţul creşte dacă este realizată cu flori naturale, iar sicriul este obiectul care are cel mai ridicat preţ.

Luxul se poartă şi la înmormântări aşa că rudele decedatului pot opta pentru un sicriu cu capac de sticlă care costă 7000 de lei sau pentru unul de mahon realizat în stil american.

image

În Drobeta Turnu Severin, nu doar agenţii economici au de câştigat din decese, moartea aduce un profit frumuşel primăriei şi firmei de salubritate. Cel mai ieftin loc de veci în cimitir costă 10 euro, la care se adaugă 103 lei săpatul gropii şi înhumarea, lucru asigurat de angajaţii firmei de salubritate.

„Contractul nostru asigură doar efectuarea gropilor şi este în valoare de 8000 de lei pe lună” , a declarat Mirel Damian , directorul firmei de salubritate.

Primăria are şi Sală pentru pomeni, aici meniul pentru o persoană este cu 10 lei mai ieftin decât la restaurant, iar rezervările se fac  cu o lună de zile în avans. Se plăteşte doar meniul şi o sumă modică pentru consumabile.

„În anul 2011, am avut 450 de pomeni şi comemorări, meniul de dulce este de doar 22 de lei, iar cel de post este de 20 de lei ”, a declarat Elena Mitroi, economist Serviciul Public de Asistenţă Socială. 

Clineţii nu lipsesc, în doar două zile, Casa Judeţeană de Pensii a  plătit 100.000 de lei pentru 70 de decese.



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite