Turnu Severin: Mircea Popescu, jurnalistul care pictează natură statică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de estetic, Mircea Popescu reușește să îmbine activitatea de editorialist și redactor șef, cu pasiunea pentru științele politice și nevoia de a picta.

Deși are o vârstă deloc înaintată, Mircea Popescu este unul din numele cunoscute din presa severineană. A scris pentru zeci de publicații locale și naționale, printre care se numără Concret, Obiectiv Mehedințean, Ediție Specială de Oltenia sau Indiscret în Oltenia. De asemenea, a fost, vreme de un an, corespondentul local al ziarului Jurnalul Național, dar și redactor șef al publicației „Ora”.

Din 2007 este editorialist la cotidianul Informația de Severin, iar în 2006 a creeat revista „Cafeneaua politică și literară”, care, în fiecare an organizează un concurs de creație literară destinat exclusiv elevilor.

„Încercăm, prin acest concurs, să stimulăm interesul tinerilor pentru creeație, pentru literatură și cultură. Eforturile lor sunt răsplătite cu premii în bani și cărți”, ne spune editorialistul, care scrie în presa locală din 1996.

Am debutat la săptămânalul local „Gazeta de Severin”, al profesorului Victor Rusu. În ceea ce privește activitatea literară, am debutat cu poezia „Singurătate”, pe vremea când eram elevul liceului Traian”, își amintește el.

Se refugiază în pictură
Începând din acest an, este coordonatorul revistei „Litere Severinene”, publicație a Universității din Craiova, filiala Severin. Până în prezent a publicat peste 6000 de articole, editoriale, anchete sau reportaje.

Un lucru mai puțin știut despre Mircea Popescu este pasiunea sa pentru pictură, pe care o folosește ca strategie de relaxare. A început pe vremea când era elev, iar una din lucrările sale au ajuns în biroul directorului Clubului Copiilor.

„Țin minte că am mers la Clubul Copiilor, la Mariana Grecescu, nume consacrat în plastica severineană. Am pictat un tablou în ulei, căreia i-a plăcut foarte mult lucrarea, mi-a spus că a ajuns în biroul directorului. Atunci cred că mi-am descoperit talentul, fiind prima mea lucrare și beneficiind de aprecieri”, rememorează jurnalistul. După o perioadă în care nu s-a mai ocupat de pictură, și-a redescoperit pasiunea.

„Scriind, pe lângă literatură, și politică, e nevoie de o activitate care să te scoată din mediul ăsta nociv, plin de frustrări. Pentru mine, această activitate este pictura. Când vreau să ies din cotidian, să mă deconectez, pun mâna pe pensule și încep să pictez”, ne spune Mircea Popescu.

Tablourile le ține acasă, iar de câte ori simte nevoia, se apucă de câte o pânză. În ceea ce privește planurile de viitor, jurnalistul își dorește o carieră în științele politice, însă nici nu se gândește să renunțe la activitatea din presă.

„Pentru mine gazetăria este o meserie nobilă și nu voi renunța la ea, indiferent ce drum voi urma în continuare”, afirmă, cu tărie, Mircea Popescu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite