Turnu Severin: Minerii încep curățenia pe galeria distrusă de incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Minerii încep curățenia pe galeria distrusă de incendiu
Turnu Severin: Minerii încep curățenia pe galeria distrusă de incendiu

Pe galeria de la Zegujani, a mai rămas doar un dig de protecție în vederea lichidării incendiului declanșat în urmă cu aproape două luni de zile. Însă, chiar dacă focul a fost stins, posibilitatea reluării activității este aproape zero.

Pentru a stăvili incendiul declanșat pe data de 23 iulie a.c. în galeria minei de la Zegujani, minerii salvatori au ridicat două diguri la o distanță de 1.000 și respectiv 2.000 de metri de focar. Prin ridicarea acestor două bariere, s-a urmărit eliminarea oxigenului atât de necesar menținerii arderii. La o lună și jumătate de la ridicarea digurilor, salvatorii au măsurat pentru prima dată concentrația de oxigen și monoxid de carbon, pentru a-și putea da seama dacă focul a fost sau nu stins. Pentru a putea face aceste măsurători, salvatorii au dărâmat însă primul dig, ridicat la o distanță de 1.000 de metri de ce-l de-al doilea dig și la 2.000 de metri de focarul incendiului.

Au eliminat prima barieră


În urma dărâmării primului dig și efectuării măsurătorilor de către echipa de salvatori, conducerea E.M. Motru, a ajuns la concluzia că focul nu a fost lichidat, iar primul baraj trebuie să rămână pe poziție până în data de 23 septembrie, atunci când se împlinesc două luni de la declanșarea incendiului, acesta fiind și termenul specialiștilor acordat pentru stingerea focului. „La primele măsurători s-a stabilit că atât concentraţia de oxigen, cât şi cea de monoxid de carbon sunt prea mari pentru ca incendiul să fie lichidat. Salvatorii au dărâmat atunci primul dig, urmând ca cel de-al doilea să fie dărâmat pe data de 23 septembrie. Până atunci însă, muncitorii vor face ordine pe galerie”, a declarat Adrian Giurcău, director ES Motru.  

Viitor sumbru pentru mina Zegujani

În ceea ce priveşte speranţa ca activitatea în subteranul minei Zegujani să revină la normal, aceasta lipseşte cu desăvârşire. Din cei 190 de ortaci existenţi aici la declanşarea incendiului, acum au mai rămas în jur de 80. Ceilalţi au fost mutaţi la alte exploatări de subteran precum Lupoaia sau Ploştina. Cei  rămaşi la Zegujani, au început de astăzi munca, însă nu la extrasul cărbunelui ci la curăţirea galeriei unde a avut loc incendiul. După data de 23 septembrie, se aşteaptă ca aici să sosească o echipă de inspectori în muncă şi una din cadrul EMS Motru, pentru a efectua ancheta necesară depistării motivului declanşării incendiului. Surse din rândul ortacilor, susţin însă pe la colţuri, chiar dacă oficial nu a este recunoscut de conducerea minei, că deja au fost întocmite documentele de către SNLO Târgu Jiu, ca această mină să fie închisă, iar cei 80 de mineri de aici să fie redistribuiţi în celelalte cariere sau mine de subteran din Oltenia.   

Cărbune pentru RAAN

Cât despre depozitul de cărbune de la mina Zegujani, o mare parte din acesta se va regăsi în depozitul RAAN Drobeta. De câteva zile, se transportă cărbune către RAAN,  aici urmând a ajunge în jur de 40.000 de tone de cărbune, din cele 50.000 de tone existente. Zilnic, cele 5-6 maşini de mare tonaj, transportă către RAAN, în jur de 120 de tone de cărbune


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite