Mii de hectare de teren, cumpărate de străini în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de hectare de teren agricol şi-au schimbat stăpânii români, în ultimii ani, cu proprietari italieni, nemţi, francezi sau chiar danezi. Unii le-au cultivat şi ne dau adevărate lecţii de agricultură, alţii le-au lăsat pradă buruienilor şi iau subvenţii europene.

Străinii au descoperit, în urmă cu câţiva ani, că pot cumpăra aproape pe nimic pământ în România. Unii dintre ei şi-au făcut propriile afaceri, produc şi vând vin, alţii produc cereale, însă din păcate o altă parte, mult mai mare, încasează subvenţii europene şi nu produc nimic.

Pe numele unor societăţi comerciale ori prin interpuşi, zeci de italeni, francezi sau danezi au cumpărat aproape 6000 hectare de teren în Mehedinţi.

Oficial, se ştie de 15 societăţi agricole cu capital străin, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare, întrucât terenul a fost cumpărat şi prin interpuşi.


„Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să muncească”

Din fericire, unii chiar au venit să facă treabă şi ne dau lecţii la agricultură. Este şi cazul unor italieni care deţin circa 350 hectare de teren în Mehedinţi şi care, anul trecut, au scos o producţie extrem de bună: circa 7 tone de grâu la hectar şi între 7 şi 9 tone de porumb la hectar.

„Nu e datoria mea să dau lecţie nimănui. Datoria mea e să muncesc pământul, aşa cum scrie la carte şi aşa cum trebuie.

Se poate face agricultură în România, dar oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să muncească. Din greu, zi şi noapte, chiar şi sâmbăta şi duminica dacă e nevoie”, ne-a spus Angela Stella, administratorul unei societăţi italiene care lucrează pământul în comuna Devesel.

Cele mai multe suprafeţe cumpărate de străini sunt în localităţile Vânjuleţ, Burila Mare, Corcova, Oprişor, Devesel sau chiar Bâcleş.

Primarul din Devesel, Alexandru Mimiş, ne arată terenuri nemuncite

image


Terenul pe care străinii l-au cumpărat în urmă cu zece ani valorează acum 2500 - 3000 de lei/ hectar. Că-l lucrează sau nu, subvenţii încasează.

„Sunt foarte dezamăgit că ceilalţi au lăsat terenul în paragină. Cu siguranţă primesc subvenţii, pentru că an de an le dăm adeverinţe pentru suprafeţele care se declară la APIA”, ne-a spus Alexandru Mimiş, primarul comunei Devesel, unde din cele 10.000 hectare, străinii au cumpărat caproape 500.

La Bâcleş, nişte danezi deţin peste 1000 hectare de teren. „În total, sunt cinci societăţi care au cumpărat în urmcă cu vreo cinci ani, o suprafaţă de 1100 hectare, care este prinsă în evidenţele noastre la direcţia de taxe şi impozite, pentru care şi-au achitat integral impozitele inclusiv pe anul 2011.

În spatele acestor societăţi nuştim ce fel de oameni sunt, cine sunt susţinătorii legali, dar din punct de vedere legal societăţile sunt bine intenţionate.

În momentul de faţă, terenul nu este în totalitate lucrat, deşi oa mare parte este arendat”, ne-a spus Constantin Preda, primarul comunei Bâcleş.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite