Turnu Severin: Mihai Ioana, poetul de la catedra liceului Decebal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ioana, una din  personalitățile valoroase al Mehedințiului
Mihai Ioana, una din personalitățile valoroase al Mehedințiului

Este profesor de 25 de ani, însă nu își abandonează pasiunea pentru poezie. Are două volume de versuri la activ, iar în curând, se pregătește de o nouă lansare. Mihai Ioana este unul din scriitorii cu coloană vertebrală ai Severinului.

Mihai Ioana a început să scrie versuri împins de la spate de poezia lui Eminescu și de dascălii-model pe care i-a avut în timpul școlii.

„Pasiunea pentru literatură a venit încă din copilărie, când am descoperit durerea din dragoste exprimată foarte bine în poeziile lui Eminescu. În plus, am avut norocul să fiu îndrumat de un dascăl minunat, profesor de limba română Ion Mănescu. De asemenea, în vremea liceului, pasiunea mea a fost alimentată și mai tare de profesoarele Aneta Țucă și Emilia Prună, care au avut un rol determinant în formarea mea”, rememorează poetul.

Înclinațiile sale pentru literatură s-au concretizat în vremea liceului, când a  participat la olimpiadele naționale de la Iași și Târgoviște, în 1977 și 1979.

A început să scrie versuri și a debutat în presă în 1980, când a publicat în revista „Orizonturi” din Timișoara, iar versurile sale au primit aprecieri unanime din partea editorilor.

„Un rol important în formarea mea l-a avut spațiul și folclorul mehedințean. Crescând la sat, de mic am fost atras de cântecul popular, iar zona noastră este foarte generoasă în acest domeniu. Pot spune că literatura mea este datoare folclorului mehedințean, mereu o sursă de inspirație pentru mine”, ne spune Mihai Ioana.

Nu a acceptat cenzura comunistă
Debutul în volum s-a produs relativ târziu.

„În vremea vechiului regim, am trimis versurile mele la editura Dacia din Cluj. Unul din redactorii de carte de acolo mi-a spus că se vor publica, însă trebuie făcute câteva modificări, Evident că nu am consfințit să particip la o astfel de aventură, pentru că îmi doream ca poeziile să apară așa cum le-am imaginat eu”, mărturisește Mihai Ioana.

Prima carte a autorului apare abia în 1992, la editura scriitoarei Ileana Roman, Prier. Cartea s-a numit „Cu ochiul liber” și a reprezentat o apropiere de literatura neomodernistă a anilor 80.

O a doua carte a fost „Alfonso și concertul”, apărută la editura MGM din Timișoara. A apărut și într-un volum antologic, editat în Timișoara și care tratează tema „Poeți și prozatori din perioada 1980-1990”.

Este de 25 de ani la catedră și a trecut prin toate stadiile. A început ca învățător, apoi a devenit profesor de gimnaziu, iar acum, de liceu. De 8 ani este profesor de limba și literatura română la Colegiul Tehnic Decebal, iar în prezent se pregătește pentru lansarea unei a treia cărți, „Frizeria din turn”.

„Această carte are ca punct de pornire toposul orașului Drobeta Turnu Severin, unde eu am găsit subiecte care să mă inspire și pe care să le pun în pagină”, ne spune poetul.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite